Πα. Φεβ 3rd, 2023

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Αιολικά πάρκα: Επένδυση υπό όρους…. – PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Αιολικά Πάρκα. Μία επένδυση που ενώ όλοι μιλούν για τη χρησιμότητά της ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας οι επιλογές των χώρων που οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την εγκατάστασή τους ιδίως στη Ηλεία τους έχουν φέρει αντιμέτωπους με τις τοπικές κοινωνίες.


Η επιστήμη μιλά για βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες αποτελούνται από τις ανεμογεννήτριες, τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, τους μετεωρολογικούς ιστούς, τους σταθμούς μετασχηματισμού και βοηθητικές υποδομές συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, με σκοπό τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες που έχουν αναρτηθεί σε επιστημονικά περιοδικά, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους δε ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ρύπανση που σχετίζεται με τους ΑΣΠΗΕ είναι έμμεση λόγω του ότι λαμβάνει χώρα κατά τη παραγωγή, τη μεταφορά, τη διάνοιξη δρόμων όπου θεωρηθεί αναγκαίο και την εγκατάσταση των στοιχείων που το απαρτίζουν καθώς επίσης και με τη δυνατότητα ανακύκλωσης ή μη, των υλικών μετά το πέρας λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ. Με βάση τα στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Ηλεία οι περιοχές για τις οποίες μάλιστα έχει γνωμοδοτήσει και αρνητικά για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων είναι σε δύο τοποθεσίες σε Λειψούντα και Σκιαδοβούνι όπου βρίσκονται στους Δήμου Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας και ειδικότερα μεταξύ των κοινοτήτων Σκιαδά, Δροσιά, Κούμπερι, Κακοτάρι, Πτέρη και Τσίπιανα. Επίσης αναστάτωση είχε προκληθεί και στον Δήμο ΑνδρίτσαιναςΚρεστένων όταν μία περίοδο είχε διαχυθεί η πληροφορία πως απέναντι από τον Επικούρειο Απόλλωνα θα γινόταν εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Προσφυγές στο Σ.τ.Ε.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από κοινού με τον Δήμο Ερυμάνθου, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και κατοίκους της περιοχής, για ακύρωση της απόφασης του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου που αφορούσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη θέση «ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ». Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 37,8 MW και συνοδά έργα οδοποιίας, ηλεκτρικής διασύνδεσης και Υποσταθμού ανύψωσης τάσης, στη συγκεκριμένη θέση των Δήμων Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ιεραρχική προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, κατά της υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 3669/ 19.4.2022 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για την δημιουργία Αιολικού Σταθμού Ενέργειας στο «Σκιαδοβούνι» Αρχ. Ολυμπίας.

Λάμπρος Δημητρογιάννης Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας: «Αναθεώρηση το χωροταξικού για τις Α.Π.Ε.»

«Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις Α.Π.Ε., όπως έχουμε ζητήσει και κατά το παρελθόν. Ιδίως για τα αιολικά έργα, αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός για τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά μνημεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας: «Με σεβασμό στα πολιτιστικά μνημεία και το φυσικό κάλλος»

«Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αναθεώρηση του χωροταξικού για τις Α.Π.Ε. και ιδίως για τα αιολικά έργα, αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός για τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά μνημεία. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή η οπτική επαφή με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και περιβαλλοντικά μνημεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και ιστορικούς χώρους αποτελεί ρυπογόνα δραστηριότητα. Αντιτίθεται και στην αισθητική μας αλλά και στον σεβασμό που οφείλουμε σε αυτές τις περιοχές».


Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος ΑνδρίτσαιναςΚρεστένων: «Όχι σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικούς χώρους»

«Ο δήμος μας θέλει να είναι ξεκάθαρος προς όλες τις πλευρές. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή η οπτική επαφή από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, από λοιπούς σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και περιβαλλοντικά μνημεία (καταρράκτες Σεπετού και Νέδα), περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και ιστορικούς χώρους π.χ. Ανδρίτσαινα, για τον δήμο μας αποτελεί ρυπογόνα δραστηριότητα. Στους συγκεκριμένους χώρους ο δήμος μας θα αγωνιστεί να ματαιώσει την όποια προσπάθεια, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Από την άλλη, ο δήμος μας αναγνωρίζει ότι η αιολική ενέργεια είναι ίσως η πιο φιλική στο περιβάλλον. Καλούμε την πολιτεία να ενεργοποιήσει όλους τους καθ’ ύλην αρμοδίους φορείς στην κατεύθυνση του σεβασμού των μνημείων μας, του περιβάλλοντος και των ιστορικών μας χώρων. Αν στους σχεδιασμούς της υπάρχει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή μας».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως: «Ναι, αλλά όχι κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους»

Ασφαλώς είμαστε υπέρ των Αιολικών Πάρκων και γενικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι πια μία αδήριτη ανάγκη προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Βεβαίως σε ακραίες καταστάσεις, όπως είναι το να εγκατασταθούν δίπλα στα αρχαία του Επικούρειου Απόλλωνα, αντιτίθεται και στην αισθητική μας αλλά και στον σεβασμό που οφείλουμε σε αυτές τις περιοχές. Από την άλλη μεριά μπορούμε να έχουμε και μεγαλύτερες απολαβές στην οικονομία κλίμακας μέσα από την αξιοποίηση αυτών των περιοχών. Σε ότι αφορά τον Δήμο μας κάνουμε ενέργειες στα πλαίσια αυτά να αξιοποιήσουμε όπου μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα χωρίς να επηρεάζουν το περιβάλλον, σε απομακρυσμένα μέρη, όπου η εικόνα που δημιουργούν είναι και θεαματική, κάτι που συνηθίζεται στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης».

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >