
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, το πρώτο επτάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, περίπου 29.500 αλκοτέστ και εντοπίστηκαν 1.140 οδηγοί υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Μάλιστα οι περισσότερες παραβάσεις, οι οποίες έφθασαν τις 196, βεβαιώθηκαν τον περασμένο Μάιο και οι λιγότερες, δηλαδή 130, τον περασμένο Μάρτιο. Πίσω από αυτούς τους ψυχρούς αριθμούς, κρύβεται η νοοτροπία του νεοέλληνα, που θεωρεί ως «μαγκιά» να οδηγεί παρά το γεγονός ότι έχει πιει, καθώς αυτόν «δεν τον πιάνει το αλκοόλ» και πως είναι «καλός οδηγός».
Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι αριθμοί που διηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία από αυτή που έχει στο μυαλό του ο «μάγκας» οδηγός: Το αλκοόλ είναι η βασική αιτία για το 50% περίπου των θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Τα αντανακλαστικά του ατόμου που οδηγεί υπό την επήρεια του αλκοόλ αποδυναμώνονται, ενώ το πεδίο όρασης και το εύρος ακοής περιορίζεται, αισθητά. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο χρόνος αντίδρασης ενός ανθρώπου υπό την επήρεια αλκοόλ γίνεται υπερδιπλάσιος (από 0,6 δλ. κατά μ.ο. σε 1,2 δλ).
Με άλλα λόγια, αν ένας οδηγός έχει ξεπεράσει έστω για λίγο το όριο αλκοόλ στο αίμα του, θα χρειαστεί 32 μέτρα παραπάνω μέχρι να πατήσει το πεντάλ του φρένου. Τα επιπλέον μέτρα αυξάνονται εκθετικά στις περιπτώσεις, που έχει καταναλώσει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ. Και άλλο ένα στοιχείο: Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των ατυχημάτων που προκαλούνται από μεθυσμένους είναι πάνω από 6.000!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε απόγνωση οι παραγωγοί μετά τη χαλαζόπτωση και τον πάγο σε Ανδρίτσαινα – Κρέστενα
Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη – Τραγικές φιγούρες οι γονείς και η αρραβωνιαστικιά του
Πώς τίμησε τους δύο πιλότους η 117 Πτέρυγα Μάχης
Μοιραία παράσυρση 75χρονου στην Ε.Ο. Πύργου-Καλού Νερού
Τιμητική διάκριση στους δύο νεκρούς πιλότους: Τους δίνουν τον βαθμό του αντιστράτηγου
Άνοιξε ο δρόμος για να λειτουργήσει ξανά στην παραλία της Ζαχάρως