Πα. Δεκ 9th, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Ελεύθεροι για τις λαθρανασκαφές στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δάφνης του Δ. Ήλιδας

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Σφάλμα στην αποτύπωση του DNA διαπίστωσε το δικαστήριο.

  •  
  •  

Ακούστε το άρθρο

Mε απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα, ελεύθεροι αφέθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι πέντε κατηγορούμενοι για παράνομες λαθρανασκαφές που φέρονται να είχαν τελεστεί από το 2013 έως το 2014 πλησίον του Μυκηναϊκού Νεκροταφείο στην Δάφνη του δήμου Ήλιδας και εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Το δικαστήριο διαπίστωσε σφάλμα στην αποτύπωση του DNA, με αποτέλεσμα και οι πέντε να απαλλαγούν των κατηγοριών, επιφέροντας ικανοποίηση στους συνηγόρους υπεράσπισης τους, τους δικηγόρους Μάκη Παπαγιαννόπουλο, Θανάση Θεοδόση και Αναστάσιο Μπακόπουλο.

Η πρώτη λαθρανασκαφή στον τάφο εκτιμάται ότι εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου το 2013 και έγινε αντιληπτή από φύλακες της Αρχαίας Ήλιδας, που έκαναν περιπολία στην περιοχή.

Οι άγνωστοι, που βρέθηκαν στο χώρο προφανώς νυχτερινές ώρες, προχώρησαν σε λαθρανασκαφή σε τάφο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου, που είχε γίνει λαθρανασκαφή και δυο χρόνια νωρίτερα από το συγκεκριμένο συμβάν.

Οι δράστες είχαν σκάψει σε βάθος τεσσάρων μέτρων περίπου και παραμένει άγνωστο εάν βρήκαν κάτι, ενώ όταν έγινε αντιληπτό το συμβάν, οι φύλακες ενημέρωσαν αμέσως την Ζ’ ΕΠΚΑ, για να γίνει και έλεγχος στο χώρο από αρχαιολόγους.

Η λαθρανασκαφή εντοπίστηκε από φύλακες της Αρχαίας Ήλιδας κατά τη διάρκεια τακτικής περιπολίας στο σημείο και αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία και η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ολυμπία.

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας, έγινε ξανά στόχος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2014 καθώς τότε εντοπίστηκε λαθρανασκαφή σε δύο τάφους χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί ότι είχαν απομακρυνθεί κάποια ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι που μετέβησαν τότε στο σημείο προχώρησαν σε σωστική έρευνα σε θαλαμωτό Μυκηναϊκό τάφο, όπου και εντοπίστηκαν αξιόλογα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής, κυρίως υπολειμματικά κεραμικά ευρήματα και άλλα μικροευρήματα της εποχής. Ο συγκεκριμένος τάφος είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα, ωστόσο τα ευρήματα που εντοπίστηκαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και μεταφέρθηκαν για συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται στην θέση «Λακκαθέλα» και περιλαμβάνει δώδεκα θαλαμωτούς τάφους που αναπτύσσονται σε δύο συστάδες στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς του λόφου. Οι τάφοι χρονολογούνται στην ΥΕ ΙΙΙ περίοδο 1400π.Χ.- 1060/40 π. Χ. , ήταν ασύλητοι όταν εντοπίστηκαν και απέδωσαν πλούσια ευρήματα σε κεραμική, οπλισμό και κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα.

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >