Πα. Δεκ 9th, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Επιμελητήριο Ηλείας: Επιστολή στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα των εργατών γης

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Την ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τους ξένους εργάτες γης αλλά και της εξεύρεσης άμεσης λύσης στο μείζον αυτό ζήτημα που ταλανίζει τις επιχειρήσεις της περιοχής, επεσήμανε, δια της  υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 99/24-05-2022 επιστολής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ Κωνσταντίνος Νικολούτσος.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του πρωτογενούς και μεταποιητικού τομέα της Ηλείας, ενώ ζητείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργού για την υπερπήδηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες παραγωγών κι επιχειρήσεων και να μην χαθεί μια γόνιμη καλλιεργητική περίοδος.

Το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα της κάλυψης των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν για εποχικούς εργάτες γης, παρεμβαίνοντας για κάθε δυνατή διευθέτηση.  

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται: 

«Δια της παρούσης επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της δυσκολίας εξεύρεσης εργατών γης εκ της  αλλοδαπής, το οποίο σας είχαμε επισημάνει δια των υπ’ αριθμ. πρωτ. 30/30-06-2021 και 33/26-07- 2021 επιστολών μας. 

Η κατάσταση για τους παραγωγούς της Ηλείας είναι πλέον απελπιστική, ο δε κίνδυνος άμεσης  εγκατάλειψης των καλλιεργειών τους πιο ορατός και άμεσος παρά ποτέ άλλοτε. Είναι τέτοιο το μέγεθος της έλλειψης που αναγκάζει ορισμένους παραγωγούς να απασχολούν τους  ίδιους εργάτες εναλλάξ, καθότι δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό εργατών για να ανταποκριθούν  στις παραγγελίες. 

Οι ανάγκες εργασίας των επιχειρήσεων του κλάδου, η πλειοψηφία των οποίων έχει έντονη  εξαγωγική δραστηριότητα, δεν καλύπτονται δυστυχώς ούτε από την εσωτερική προσφορά, λόγω  της απροθυμίας μέρους του εγχώριου εργατικού δυναμικού να απασχοληθεί στον πρωτογενή  τομέα. 

Με βάση τ ’ανωτέρω και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, παρακαλούμε για τις  άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να επέλθει συμφωνία με χώρες που μπορούν να διαθέσουν  άμεσα εργάτες γης στην περιοχή μας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες παραγωγών κι  επιχειρήσεων και να μην χαθεί μια γόνιμη καλλιεργητική περίοδος. 

Ταυτόχρονα απευθύνουμε κάλεσμα στα αρμόδια υπουργεία για εναρμόνιση του νομικού πλαισίου  με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου, αφενός, να αρθούν οι γραφειοκρατικές  στρεβλώσεις που έχουν κατευθύνει τους αλλοδαπούς εργάτες γης σε άλλες χώρες και αφετέρου να  καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία και η απώλεια φορολογικών εσόδων. 

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >