Σα. Δεκ 3rd, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Ηλεία: Φαρμακεία χωρίς…. φάρμακα – Σε έξαρση η έλλειψη φαρμάκων

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία πανελλαδικά τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, και κατά καιρούς αυτό το πρόβλημα παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

Τους τελευταίους μήνες η έλλειψη, τόσο σε συνηθισμένα φάρμακα όπως είναι τα εισπνεόμενα και οι αντιβιώσεις, όσο και σε φάρμακα απαραίτητα για σοβαρές ασθένειες, βρίσκεται σε έξαρση με τους ασθενείς να παραπονούνται συνεχώς και τους φαρμακοποιούς να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τα εξασφαλίζουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φαρμακοποιοί κάνουν «μπαλώματα» ζητώντας σκευάσματα από άλλα φαρμακεία ή καταφεύγουν σε γειτονικούς νομούς ώστε να προμηθευτούν τα φάρμακά.

Η κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές των φθηνών ελληνικών φαρμάκων στο εξωτερικό, όπου πωλούνται πιο ακριβά με νόμιμο τρόπο. Ωστόσο, τα φάρμακα εξάγονται, χωρίς προηγουμένως όμως να έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της τοπικής αγοράς, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται. Στην αιτία των ελλείψεων, για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού πολλές «δυτικές» φαρμακοβιομηχανίες, παρασκευάζουν και συσκευάζουν τα φάρμακά τους στην ανατολή.

«Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, είναι διαρκώς επιδεινούμενο κι έχει πια απτές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Θα έλεγα ότι μαζί με την υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, είναι τα δυο σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα» τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς, που προτίμησε να μας παραθέσει ως τρανταχτό παράδειγμα μια είδηση των τελευταίων ημερών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λιβαδάς «τα φάρμακα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας. (προηγούνται τα παράγωγα πετρελαίου). Και δε μιλάμε για φάρμακα που παράγονται στην αξιόλογη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά σχεδόν αποκλειστικά φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα για τους Έλληνες ασθενείς κι επανεξάγονται αμέσως από επιτήδειους εμπόρους , λόγω της χαμηλής τιμής που λαμβάνουν από τη κρατική διατίμηση».

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας «μήνες τώρα περιμένουμε την εκπλήρωση της δέσμευσης του υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό σύλλογο, για απαγόρευση των εξαγωγών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ ακόμα. Μέχρι τότε θα μετράμε τις ελλείψεις μας, θα προσπαθούμε με παρακάλια, φωνές, ανταλλαγές να καλύψουμε κουτί με το κουτί τις ανάγκες των ασφαλισμένων».

«Δεν υπάρχουν φάρμακα, όλα είναι σε έλλειψη, όπως φάρμακα επιληψίας, φάρμακα για το ζάχαρο, φάρμακα για την καρδιά και το αναπνευστικό, φάρμακα για τον άσθμα και αντιπηκτικά για την καρδιά» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο φαρμακοποιός Τζαμάλ Εσκέιφ, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλοί ασθενείς που πηγαίνουν πέντε και έξι φορές την ημέρα στο φαρμακείο για να αναζητήσουν συγκεκριμένα φάρμακα που δυστυχώς δεν υπάρχουν. «Μερικές φορές κάποιοι δεν ξέρουν το πρόβλημα και επιτίθενται σε εμάς. Είναι τουλάχιστον 7-8 σοβαρά φάρμακα που δεν υπάρχουν. Έχουμε κουραστεί με αυτή την κατάσταση. Μας λένε από τις φαρμακαποθήκες να κάνουμε υπομονή, αλλά δεν γίνεται όταν τα χρειάζονται ασθενείς με σοβαρές ασθένειες».

«’Έχει γίνει διαχρονικό το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων και εμείς λέμε συνέχεια στον κόσμο ότι δεν έχουμε το ένα και το άλλο φάρμακο. Από τα ντεπόν και τις αντιβιώσεις, μέχρι τις ινσουλίνες και τα εισπνεόμενα. Το πρόβλημα από ότι φαίνεται είναι άλυτο και θα οξυνθεί το χειμώνα. Η φαρμακαποθήκη μας παραπέμπει στις εταιρίες και οι εταιρίες στις φαρμακαποθήκες και άκρη δε βρίσκουμε» ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο φαρμακοποιός Νίκος Βαρδαμίδης.

«Δυστυχώς αυτό το διάστημα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις. Από τα Χριστούγεννα είδαμε μια βελτίωση, όμως τον Αύγουστου επιδεινώθηκε πάλι το πρόβλημα με τους πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν ακόμα και τα πιο απλά και βασικά» υπογράμμισε η φαρμακοποιός Μαριάννα Κακόγιαννου.

«Το πρόβλημα τις ελλείψεις στα φάρμακα συνεχίζει να υπάρχει και να ταλαιπωρεί τον κόσμο και τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας. Με δυσκολία βρίσκουμε συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία πρέπει να πάρουν οι ασθενείς και είναι απαραίτητα για την υγεία τους. Η λίστα των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη αυξάνεται και δε μειώνεται και κάποια είναι αδύνατο να βρεθούν» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο φαρμακοποιός Δημήτρης Καραμάνης.

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >