Δε. Ιαν 30th, 2023

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Η 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Η συγκεκριμένη μέρα, δεν είναι απλά μια μέρα γιορτής. Είναι ημέρα υπενθύμισης και διεκδίκησης ίσων ευκαιριών, σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης.

Ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση, στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και στην ανάδειξη των ικανοτήτων τους.

Τα άτομα με αναπηρία καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα κυκεώνα προβλημάτων και εμποδίων. Τα προβλήματα αυτά ξεκινούν από την ίδια την κοινωνία, που δεν λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, τις ανάγκες και τις δυνατότητές της. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση, την απομόνωση και τη στέρηση συμμετοχής τους στις κοινωνικές δράσεις, στα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες που οφείλουν να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Η προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί υποχρέωση όλων. Η αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής, την ελεύθερη μετακίνηση και τη συμμετοχή τους στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, είναι ευθύνη όλων μας.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη είναι πολλά. Ωστόσο, έχει γίνει η αρχή… Ας πάψει λοιπόν πια η κάθε πόλη να είναι «Αδιάβατη» για τους πολίτες της! Ας υπάρξει επιτέλους ισότητα! Άλλωστε, αυτό είναι που επιθυμούν και διεκδικούν!

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα δεν περιέχει οίκτο, λύπη, φόβο ή προκατάληψη, περιέχει αποδοχή.

Άραγε, πόσο μα πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας εάν όλοι μας είχαμε λίγη ενσυναίσθηση;

Αν είχαμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας;

Και ας μην είμαστε Άνθρωποι με Αναπηρία.

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >