Πα. Φεβ 3rd, 2023

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως: Το στολίδι της τοπικής κοινωνία

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Ζαχάρως, που άρχισε να λειτουργεί από το 2014 με σκοπό να εξασφαλίζει στους γονείς τον αναγκαίο, ασφαλή και προστατευμένο χώρο εξωσχολικής παιδαγωγικής απασχόλησης των παιδιών τους, σήμερα οκτώ χρόνια μετά, αποτελεί πολιτιστική κυψέλη που γονιμοποιεί τη σκέψη των παιδιών με πληθώρα δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Κύριος στόχος του θεσμού είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, με ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες, ψυχαγωγικής και καλλιτεχνικής φύσης Μέσω του θεσμού, βεβαίως, επωφελούνται διπλά και οι γονείς, οι οποίοι αφενός εξασφαλίζουν σημαντικό προσωπικό και οικογενειακό ελεύθερο χρόνο, αφετέρου τα παιδιά τους που απασχολούνται σε ένα φιλόξενο και αμιγώς παιδαγωγικό περιβάλλον.


Όμως η μεγάλη επιτυχία της κοινωνικής δομής του ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως είναι το πόσο αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από την κοινωνία παράγοντας πλήθος δράσεων (εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών). Ειδικότερα φέτος το ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως γνώρισε μία από τις πιο επιτυχημένες χρονιές του αφού το πρόγραμμα δραστηριοτήτων εμπλουτίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό του έδωσε τον καλύτερο του εαυτό με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον μια πρότυπη κοινωνική δομή με αναγνώριση σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα φέτος προστέθηκε η εκπαιδευτική ρομποτική και η πληροφορική με την εξαιρετική δασκάλα πληροφορικής, Δήμητρα Παπαδοπούλου, όπου τα παιδιά με τα καινοτόμα αυτά εκπαιδευτικά μέσα είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις ιδέες τους στην πράξη και να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες.

Σύμφωνα πάντα με την κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας την εκπαίδευση σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα μέσα από την οποία τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν γνώσεις τις οποίες θα αξιοποιήσουν προς όφελός τους. Επίσης, σημαντική προσθήκη στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποτέλεσε η εθελοντική βοήθεια της κ. Κλαίρης Αποστολοπούλου με την ενότητα χαντροτεχνίες, όπου τα παιδιά κατασκεύασαν δεκάδες χειροποίητα κοσμήματα και διάφορες άλλες χειροτεχνίες αναπτύσσοντας τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Μία ακόμη αγαπημένη δραστηριότητα που προστέθηκε ήταν αυτή των «Μικρών Chef» που προσέφερε εθελοντικά η ψυχολόγος Ελένη Ρουμελιώτη.

Με τη μαγειρική τα παιδιά βελτίωσαν τη συνεργατική τους διάθεση και αγάπησαν την ομαδική εργασία, ενώ εξασκήθηκαν στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλίας. Ανέπτυξαν την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκαν στα οικιακά τους καθήκοντα συνδυάζοντάς τα με τη διασκέδαση. Τέλος, μία ακόμη καινούργια εκπαιδευτική ενότητα ήταν αυτή της θεατρικής αγωγής με την δραστήρια εκπαιδευτικό Φωτεινή Θεοδωροπούλου. Με τη θεατρική αγωγή τα παιδιά συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους όσο και με την εκπαιδευτικό με απώτερο στόχο να επιτευχθούν τα αποτελέσματα της εκάστοτε δραστηριότητας. Πέρα από την πληθώρα δραστηριοτήτων εντός της δομής, το ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως δεν σταμάτησε εκεί. Δύο επιτυχημένες εκπαιδευτικές εκδρομές, μία στο ChristmasTheatre και μία στην παιδική κατασκήνωση της Φρίξας, εορταστικές εκδηλώσεις για τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου και συμμετοχή στις αντίστοιχες επετειακές παρελάσεις του Δήμου Ζαχάρως.


Μία χριστουγεννιάτικη παράσταση στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως και άλλη μια υπέροχη εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία Ζαχάρως. Εκδήλωση με το Κινητό Ψηφιακό Πλανητάριο, εργαστήρι χειροτεχνίας και παράσταση καραγκιόζη στο Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως. Καλεσμένοι επαγγελματίες Chef για τη δραστηριότητα της μαγειρικής έως και διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις με άλλους φορείς είναι κάποια από τα πολλά που έκαναν το ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως πρωτοπόρο και αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες κοινωνικές δομές της Περιφέρειας.

Γιάννης Μπιτζούνης, Υπεύθυνος ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως και Αν. Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων Κ.Δ.Α.Π.
«Η δημιουργική απασχόληση είναι αυτή που προσφέρει στα παιδιά μία ζωογόνα διέξοδο κοινωνικοποίησης, έκφρασης, δημιουργικότητας, καλλιέργειας δεξιοτήτων, διεύρυνσης προοπτικών, απόκτησης νέων εμπειριών μέσω της χαράς του παιχνιδιού, της άθλησης, των τεχνών. Είναι χρέος όλων των ανεπτυγμένων χωρών να διασφαλίσουν τις κοινωνικές αυτές δομές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών γιατί αποτελούν το πιο ασφαλές καταφύγιο παιδικών ψυχών σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και τα παιδιά είναι οι αυριανοί ενήλικες που πρέπει να τον κάνουν καλύτερο».

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >