Κυ. Ιαν 29th, 2023

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

ΝΕΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑ ΖΑΧΑΡΩΣ: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Με επιτυχία έλαβε χώρα το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 στο Δημαρχείο Φιγαλείας, η διαπεριφερειακή εκδήλωση Ηλείας-Μεσσηνίας προς τιμήν του Επισκόπου Μεθώνης Γρηγορίου – Εθνοιερομάρτυρα που συνδιοργάνωσαν με αφορμή των εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος & Ο Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας, εις γνώση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, παρουσία επίσημων αρχών και φορέων των δυο νομών.

Η εκδήλωση περιλάμβανε 4 μέρη.Το 1ο μέρος περιλάμβανε ομιλίες για τη ζωή και το βίο του Γρηγορίου από την ημέρα γέννησής του στη Μίνθη(Άλβαινα) και τη ζωή του στη Νέα Φιγαλεία(Ζούρτσα) μέχρι και το θάνατό του στη Μεθώνη. Κεντρικοί ομιλητές οι: Αγαθοκλής Παναγούλιας – Ιστορικός Ερευνητής και Συγγραφέας, Διονύσης Ψαλλίδας – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Το 2ο μέρος περιλάμβανε ειδικές βραβεύσεις σε μαθητές σχολικών μονάδων της Καλαμάτας οι οποίοι πέτυχαν σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ι.Μ Μεσσηνίας για τους Αγίους της, ανάμεσά τους και ο Επίσκοπος Μεθώνης

.Το 3ο μέρος περιλάμβανε παρουσίαση της ιστορικής σημαίας της Ζούρτσας που ύψωσε η Αδαμαντία Γρηγοριάδη εις τον Ι.Ν Αγίου Νικολάου το Μάρτιο του1821 καθώς και παρουσίαση της βιβλιογραφίας της, την οποία συνέγραψε με αφορμή τα 200 χρόνια η καθηγήτρια Ελένη Γιαννίκου.

Το 4ο και τελευταίο μέρος περιλάμβανε ειδικές βραβεύσεις σε επιφανείς ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων καθώς και απόδοση ειδικού επαίνου στη μαθήτρια του Γ.Ε.Λ Νέας Φιγαλείας Δήμητρα Λιάπη για την εικαστική δημιουργία σκίτσου με την Ηρωίδα Αδαμαντία Γρηγοριάδη το οποίο και εκτέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Στην εκδήλωση, το παρών έδωσαν οι Βουλευτές Ηλείας κ.Ανδρέας Νικολαόπουλος και κα.Διονυσία Αυγερινοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος κ.Ανδρέας Φίλιας και Μεσσηνίας κ.Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας κ.Κώστα Αλεξναδρόπουλος καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ.Χρήστος Βλάχος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας κ.Σμυρνής, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας κ.Σταθόπουλος,

ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ζ κ.Κλημαντίρης, ο Διοικητής του Α.Τ Ζαχάρως κ.Κανδρέβας, ο Υποδιοικητής του Π.Κ Κρεστένων κ.Νεοφώτιστος εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Φασκομηλίας, διευθυντές σχολικών μονάδων, καθηγητές και μαθητές σχολικών μονάδων της Καλαμάτας.Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή η οποία χαιρέτησε την εκδήλωση με έγγραφο σημείωμα. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν ο πρώην Πρωθυπουργός κος Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος κ.Κοροβέσης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Σύλλογο Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας.

Κεντρικός Συντονιστής ήταν ο κος Θάνος Χουλιάρας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε βάση των νέων μέτρων για την προστασία από τον COVID-19(ΦΕΚ 20.11.2021) με την πραγματοποίηση ελέγχου πιστοποιητικών στην είσοδο του Δημαρχείου, την υποχρέωση χρήσης μάσκας από όλους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και την κάλυψη μόνο των επιτρεπόμενων θέσεων στην αίθουσα.

Τέλος, αυτή, έλαβε χώρα κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπλητταν την περιοχή και αξίζουν θερμές ευχαριστίες σε όσους και όσες έδωσαν το παρών.

Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας ”Παναγία η Βόγαλη”

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >