Κυ. Νοέ 27th, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Οι επιθέσεις τσακαλιών στην Ηλεία

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Η«Ελληνική Λύση» και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας προχώρησαν σε μια ακόμη ερώτηση Ηλειακού ενδιαφέροντος στην Ελληνική Βουλή, σχετικά με το θέμα «Απόγνωση στους κτηνοτρόφους της ορεινής Ηλείας από συχνές επιθέσεις τσακαλιών στα κοπάδια τους» (είχε δημοσιευτεί στην εφημ. «Πατρίς» στις 4 Μαρτίου 2022), λαμβάνοντας σχετική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων:


«Σύμφωνα με ενημέρωση από κτηνοτρόφους της τοπικής κοινωνίας της Ηλείας, σε απόγνωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών του νομού, εξαιτίας της ανυπολόγιστης οικονομικής ζημιάς που υφίστανται από τις συχνές επιθέσεις τσακαλιών στα κοπάδια τους.

Όπως λένε οι ίδιοι, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες τα τσακάλια κατεβαίνουν από το βουνό για να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα να επιτίθενται σε στάνες και στάβλους για να σκοτώσουν πρόβατα και όποιο άλλο ζωντανό βρουν μπροστά τους.

Οι επιθέσεις είναι συνεχόμενες σε όλη την ορεινή Ηλεία, με τα τσακάλια να φτάνουν ακόμη και μέχρι το βουνό του Κατακόλου. Το γεγονός ότι τα τσακάλια είναι είδος προστατευόμενο έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να περιορίσετε τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας;».


Τι απάντησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Απαντώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Γραμματεία Δασών) αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το τσακάλι στην Ελλάδα συγκαταλεγόταν στα ‘‘επιβλαβή είδη’’ μέχρι το 1990, και οι πληθυσμοί του μειώθηκαν από την επικήρυξη που ίσχυε την περίοδο 1974- 1981, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικά προκλήθηκε και εξαφάνιση πληθυσμών. Σήμερα στη χώρα μας ο πληθυσμός του φαίνεται να ανακάμπτει. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόκληση ζημιών στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο οφείλεται σε αδέσποτα άγρια σκυλιά ή και σε τσακάλια που είναι τα μόνα σαρκοφάγα που προκαλούν παρόμοιες απώλειες σε αγροτικά ζώα.


Σημειώνεται ότι η παρουσία αδέσποτων σκύλων σε κάποιες περιοχές είναι μεγάλη. Η διάκριση του είδους του σαρκοφάγου ζώου που προκάλεσε τη ζημιά είναι δύσκολη χωρίς τη συστηματική εξέταση των στοιχείων, άρα συνήθως δεν είναι βέβαιο εάν πρόκειται για σκύλο ή τσακάλι.

Προτεραιότητα για τις υπηρεσίες είναι η καταγραφή των περιστατικών (δηλώσεις απωλειών από αγρότες- κτηνοτρόφους στον ΕΛΓΑ) και η προσεκτική εξέτασή τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες στα κατά τόπους Δασαρχεία. Κατόπιν της συστηματικής περιγραφής του προβλήματος και της διαπίστωσής του, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, θα πρέπει να εξετάσουν την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων κατά περίπτωση προληπτικών μέτρων».

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >