Πα. Δεκ 9th, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Ο Δήμος Ζαχάρως για την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Προτεραιότητα η ειδική φροντίδα στην πράξη και όχι στα λόγια

Παλαιότερα δεν ήταν αυτονόητο ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και την φροντίδα. Δυστυχώς, χρειάστηκε πολύς αγώνας, προκειμένου να τους αναγνωριστούν δικαιώματα.

Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύουν πολλοί, τα παιδιά δεν αποτελούν «μικρογραφίες» ενηλίκων. Κάθε παιδί είναι μια ολοκληρωμένη οντότητα με δικαιώματα, όπως αυτά των ενηλίκων -ανεξάρτητα από την εθνική ταυτότητα, την θρησκεία, την καταγωγή, το χρώμα και το φύλο.

Το 1989 υπεγράφη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Με μοναδικό γνώμονα την δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί μια παγκόσμια νομικής φύσεως δέσμευση, προκειμένου να προασπισθούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Μέχρι σήμερα, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 193 κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε το 1992. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, μαζί με την UNICEF, καθώς και άλλους φορείς, γιορτάζει την Υπενθύμιση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού κάθε χρόνο στις 20 Νοέμβριου.

Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών συνεχίζεται όχι μόνο στις θεωρητικά υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ωφέλιμο τα παιδιά να γνωρίζουν σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού είναι η φωνή του που κραυγάζει:

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. (Πηγή UNICEF)

ΩΣΤΟΣΟ… Το Νοέμβριο του 2021, τα στοιχεία της UNESCO, που αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα, είναι απογοητευτικά.              ΣΗΜΕΡΑ, εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν απολαμβάνουν το αγαθό της μόρφωσης, βιώνουν τον όλεθρο του πολέμου, υφίστανται σωματική ή ψυχική κακοποίηση. ΣΗΜΕΡΑ  ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΒΙΑ  ΚΑΘΕ ΕΠΤΑ ΛΕΠΤΑ.

Αυτή είναι η  πραγματικότητα που έχουμε χρέος να ανατρέψουμε…

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >