Κυ. Ιαν 29th, 2023

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Δράση ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. 

     Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου ο Δήμος Ζαχάρως, το Κέντρο Κοινότητας Ζαχάρως (Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων οργάνωσε δράση ενημέρωσης των δημοτών σε θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, στην κεντρική πλατεία της Ζαχάρως και στη λαϊκή αγορά την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021.

     Βία κατά των γυναικών είναι κάθε πράξη που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους, η οποία έχει (ή είναι πιθανό να έχει) ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες. Επίσης, βία αποτελούν και οι απειλές για τις παραπάνω ενέργειες όπως και οι εξαναγκασμοί και η αυθαίρετη  στέρηση της ελευθερίας των γυναικών, είτε συμβαίνουν στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική ζωή.

     Βία είναι:

  • Η ενδοοικογενειακή βία που ασκείται από σύντροφο ή σύζυγο. Είναι η συχνότερη μορφή βίας κατά των γυναικών κι η λιγότερο αναγνωρίσιμη, καθώς προέρχεται από αγαπημένο πρόσωπο και καλλιεργείται σταδιακά. Ο φόβος και η ντροπή είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα.
  • Η βία που εκδηλώνεται με σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλικό καταναγκασμό των γυναικών σε πρακτικές που δεν επιθυμούν και τις βιώνουν ως εξευτελιστικές, και με βιασμό.
  • Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, η συνεχιζόμενη δηλαδή ανεπιθύμητη συμπεριφορά(πράξεων, σχολίων ή αστεϊσμών) που παραβιάζει την αξιοπρέπεια της γυναίκας και της δημιουργεί ανασφάλεια, αμηχανία, άγχος και ντροπή.
  • Το trafficking/σωματεμπορία, η ειδεχθέστερη μορφή βίας κατά των γυναικών, ο καταναγκασμός τους με βίαιες μεθόδους άγριας σωματικής και ψυχολογικής βίας για την εντατική σεξουαλική τους εκμετάλλευση και την απόλυτη υπαγωγή της ζωής και της ελευθερίας τους στην εξουσία του μαστροπού-διακινητή.

     Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ,  κατά μέσο όρο 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται  καθημερινά από το σύντροφο τους ή κάποιον συγγενή.

     Η Γενική Γραμματεία Ισότητας παραθέτει στοιχεία ιδιαίτερα απογοητευτικά,  που συγκλονίζουν:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
  • 40% έως 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή   σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται   ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Μπορείτε να καλείτε:

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου: 2621020532

15900 (24ωρη τηλεφωνική γραμμή)

email: sos15900@isotita.gr

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >