Πα. Φεβ 3rd, 2023

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Πρόταση ολιστικής αναβάθμισης της Ηλείας με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Επικαιροποιημένη μελέτη για την ολιστική αναβάθμιση της Ηλείας με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία, ως διεθνούς τουριστικού-πολιτιστικού προορισμού, παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο της «ΔιαΝΕΟσις» ο Οικονομολόγος, τ. Βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας.
Το σχέδιο που προτείνεται, έχει ως πυρήνα του την πλήρη ανάπτυξη και ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας, σε επίπεδο βασικών υποδομών, πρόσβασης, τουριστικών υποδομών, πολεοδομίας, πολιτισμού, αθλητισμού, ακαδημαϊκών σπουδών και διεθνούς προβολής και με ακτίνες που απλώνονται σε όλη την Ηλεία και Πελοπόννησο.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη: «κάθε σχέδιο τουριστικής αναβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας και γενικότερα της Ηλείας οφείλει να ξεκινήσει από:


α) Την ουσιαστική βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς αυτήν από όλες τις βασικές εισόδους τουριστών στο νότιο τμήμα της χώρας μας (αεροδρόμια Αθήνας, Αράξου, Καλαμάτας και λιμάνι Κατακόλου).

β) Τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης της Αρχαίας Ολυμπίας με άλλους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας και της Πελοποννήσου: την Αρχαία Ήλιδα, τον Επικούριο Απόλλωνα, το Χλεμούτσι, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, την Αθήνα και τους Δελφούς.

γ) Τη διάνοιξη διεξόδου από την Ολυμπία προς τη θάλασσα και τα Λουτρά του Καϊάφα.

Λιμάνι Κατακόλου
Το λιμάνι του Κατακόλου αποτελεί ένα από τα πέντε πρώτα λιμάνια της χώρας, δέχεται πάρα πολλά κρουαζιερόπλοια ετησίως και αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία. Σε επίπεδο λιμενικών υποδομών, το Κατάκολο έχει αναβαθμιστεί και είναι σε θέση να υποδέχεται μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ωστόσο είναι αισθητικά αδιάφορο και μη ελκυστικό.


Το μείζον στοίχημα για το Κατάκολο – κι ευρύτερα την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία – είναι η μετατροπή του Κατάκολου σε Home Port κρουαζιέρας, δηλαδή σε λιμάνι αναχώρησης ή επιστροφής. Για να κερδηθεί, ωστόσο, το στοίχημα της μετατροπής του Κατακόλου σε Home Port πρέπει, πρώτον, να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής, και δεύτερον, να υπάρξει πλησιέστερη διεθνής αεροπορική σύνδεση προς το λιμάνι.

Σιδηρόδρομος Αθήνα – Πάτρα – Πύργος
Για την τουριστική αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας ευρύτερα χρειάζεται να ολοκληρωθεί η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής Αθήνα – Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Καλαμάτα, ως εκσυγχρονισμένης γραμμής υψηλών ταχυτήτων.

Ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πύργου.

Αεροδρόμιο Επιταλίου
Το αεροδρόμιο αυτό, που ήδη έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις (Μάρτιος 2018) και έχουν προχωρήσει εργασίες, μπορεί να εξυπηρετήσει μικρά αεροπλάνα με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, για να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους και να απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές της Ηλείας.

Αθλητικές υποδομές
Προτείνεται η κατασκευή ενός σύγχρονου σταδίου ολυμπιακών προδιαγραφών με εκμετάλλευση καταρχάς των 120 στρεμμάτων στον Πλάτανο.


Το στάδιο αυτό θα φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αγώνες που σχετίζονται και με αθλήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται πλέον στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το Παγκράτιο, η Ελληνορωμαϊκή Πάλη, ο Δόλιχος δρόμος, κ.λπ. και στα οποία θα καλούνται να συμμετάσχουν αθλητές από όλη την οικουμένη.

Αξιοποίηση Κτιρίων Αρχαίας Ολυμπίας
Το εμβληματικό μοντερνιστικό κτίριο που χτίστηκε στις δεκαετίες ’50 και ’60 και φέρει την υπογραφή των Άρη Κωνσταντινίδη και Χαράλαμπου Σφαέλλου και το Μοτέλ «Ξένιος Δίας» να αξιοποιηθούν ως Πολυχώρος Πολιτισμού – Παιδείας, σύμφωνα και με την πρόταση του Δήμου.

Επίσης, να παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στον Δήμο το παλιό, εγκαταλελειμμένο, ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ», που ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τουριστική ανάπτυξη
Ειδική αναφορά γίνεται στη μελέτη για τις σύγχρονες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο Πολιτιστικός τουρισμός και οι Θεματικοί περίπατοι, με άξονα τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσεία Αρχαίων και Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Ήλιδα, Επικούριος, Μεσσήνη) ή ακόμη με επίκεντρο το Χλεμούτσι και άλλα μεσαιωνικά μνημεία της Ηλείας. Επίσης στο πλαίσιο της μελέτης κατατίθενται προτάσεις για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηλείας και για άλλες μορφές τουρισμού όπως ο ανασκαφικός, ο Ιαματικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός / περιβαλλοντικός, ο συνεδριακός και εκπαιδευτικός τουρισμός, ο θρησκευτικός, ο οικοτουρισμός, ο θαλάσσιος, ο γαστρονομικός, κλπ.

Μέρος της πρότασης είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και λειτουργία οικισμού, με προδιαγραφές ελληνικού χωριού σε χώρο 800 έως 900 στρεμμάτων που θα συνδυάζει τη διαχείμαση και τις διακοπές, καθώς και την διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων. Στις προτάσεις για την ολιστική ανάπτυξη – ανάδειξη του νομού Ηλείας με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία περιλαμβάνονται τα εξής: Διορισμός διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων της διανόησης και των τεχνών ως πρέσβεις της Αρχαίας Ολυμπίας εν είδει Πρυτανείου, όπως οι ηθοποιοί Τομ Χάνκς, Zιλιέτ Μπινός, η Άντζελα Ντέιβις, σύμβολο αντίστασης, διανοούμενη, φεμινίστρια.

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, φιλόσοφος και ο Εντγκάρ Μοράν, κοινωνιολόγος κ.ά. Δημιουργία στούντιο για κινηματογραφικά γυρίσματα και ίσως δημιουργία διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου. Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου της UNESCO στην Αρχαία Ήλιδα, για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών.

Δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, μιας Biennale για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτούς. Συνέργειες στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές υποδομές και θεσμοί.

Επαναφορά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Καποδιστριακό. Προτείνεται η επαναφορά του «Καποδιστριακού» Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σύσταση ενός ενιαίου Δήμου, με τη συνένωση των Δημοτικών Ενοτήτων Λασιώνος, Λάμπειας και Φολόης.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα των Ενοτήτων, όπου και εκεί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους, της ιστορικότητας και της παραγωγικής τους συγκρότησης.

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >