Σα. Δεκ 3rd, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Πύργος: Άρωμα Κρήτης, στο πάρκο Ξυστρή με την Γιορτή της Τσικουδιάς

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Ύστερα από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι Κριτικοί του νομού, είχαν την δυνατότητα να ξανα συναντηθούν και πάλι χθες, στην καθιερωμένη πλέον γιορτή της τσικουδιάς που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητικών νομού Ηλείας η “Μεγαλόνησος Κρήτη”.

Με κρητικά τραγούδια, μαντινάδες, παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και πολλή τσικουδιά, στο πάρκο Ξυστρή, όπου στήθηκε φέτος το γλέντι με την στήριξη του Δήμου Πύργου, τα μέλη του συλλόγου καθώς και πολλοί άλλοι πολίτες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να διασκεδάσουν και να γλεντήσουν σε κρητικούς ρυθμούς αλλά και να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς.

Παρών στη γιορτή ήταν και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον θεσμό στον οποίο έχει εξελιχθεί αυτή η εκδήλωση, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Πύργου, θα είναι πάντοτε αρωγός. «Η γιορτή απόσταξης τσίπουρου, από τον Σύλλογο Κρητικών Νομού Ηλείας είναι θεσμός πλέον γίνεται εδώ στον Πύργο πολλά χρόνια και πάντα με επιτυχία. Ο Δήμος Πύργου συμμετέχει σε αυτή την όμορφη εκδήλωση, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχουμε επιχορηγήσει την σημερινή εκδήλωση. Συγχαρητήρια στον σύλλογο, αξίζει στήριξη, και το κάνουμε. Σύντομα θα έχουν και χώρο μόνιμης στέγασης προσφορά του Δήμου Πύργου και εδώ στο πάρκο Ξυστρή για μία ακόμα φορά ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία και η χαρά δίνει περιεχόμενο σε έναν χώρο που τον βρήκαμε σε εγκατάλειψη και έχει καταστεί σήμερα κυψέλη πολιτισμού, χαράς, αθλητισμού, συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας. Χρόνια πολλά σε όλους, υγεία, δημιουργία και πάντα κοιτάμε στο μέλλον, ενωμένοι για μία πατρίδα η οποία χρειάζεται πλέον πολύ περισσότερη δουλειά από όλους μας».


ADVERTISEMENT
Ακολούθως η Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών νομού Ηλείας Μαντώ Σφυρογιαννάκη Καράμπελα, ανέφερε πως «… μετά από δύο χρόνια καραντίνας, ο σύλλογός μας προσπαθεί να συνεχίσεις σιγά-σιγά με τις εκδηλώσεις ξεκινώντας από αυτήν εδώ τη γιορτή, την γιορτή της τσικουδιάς. Αναβιώνοντας ένα έθιμο που κυριαρχεί σε όλη την Κρήτη, αυτή την εποχή μετά την περίοδο του τρύγου. Στην Κρήτη δεν είναι μία απλή παραγωγή τσικουδιάς για βιοπορισμό ή για ίδια χρήση όπως μπορεί να είναι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι μία ιεροτελεστία που διαρκεί πολλά μερόνυχτα με πολύ γλέντι, μουσική, χορό και τραγούδι γύρω από ένα καζάνι με γεμάτο τραπέζι όλο το εικοσιτετράωρο με κρητικά εδέσματα και άφθονη ρακή.
Σήμερα έχουμε μεγάλη συμμετοχή από τα μέλη του συλλόγου μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που βοήθησαν για την διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε κάνει τίποτα».

Τέλος ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Φουντουλάκης, σημείωσε ότι «… κάθε χρόνο αυτή την περίοδο Οκτώβριο – Νοέμβριο όλοι οι κρητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη φυσικά αλλά και στο εξωτερικό οργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις, την γιορτή τσικουδιάς όπου για την Κρήτη η τσικουδιά είναι κάτι το ιδιαίτερο. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις γλεντούν και θεωρούν ότι είναι μία γιορτή πολιτισμού, φιλοξενίας, φιλίας. Με τις γνωστές μαντινάδες που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Κρήτης. Εμείς έχουμε μαζευτεί εδώ, κάνουμε τη γιορτή για την τσικουδιά, φέτος η διοργάνωση γίνεται μαζί με τον Δήμο Πύργου όπου τον ευχαριστούμε πολύ και πιστεύω να περάσουμε καλά και να γλεντήσουμε».

Παρόντες επίσης οι βουλευτές Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, Διονύσης Καλαματιανός, Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >