Σα. Νοέ 26th, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στην Ηλεία

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Έως το φθινόπωρο αναμένεται ότι θα έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα.


Ακούστε το άρθρο
Στο τελευταίο βήμα για τις εκχερσωμένες εκτάσεις που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια στρέμματα αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο με νέα νομοθετική ρύθμιση έχει ως στόχο την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών δίνοντας λύση στο πρόβλημα αυτό και βοηθώντας το συγκεκριμένο «εργαλείο» να βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην Ηλεία, που αποτελεί έναν από τους νομούς που έχουν καταπατηθεί μαζί με Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Μεσσηνία, Πιερία, Αχαΐα και Λακωνία.


Ρεπορτάζ: Αντώνης Φώτης και Παναγιώτης Παυλόπουλος

Η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία που πιθανότατα θα εισαχθεί μέχρι το φθινόπωρο για ψήφιση στη Βουλή, δε πρόκειται να αλλάξει το χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκτάσεων αλλά θα ευνοεί τους αγρότες που θα συνεχίσουν να καλλιεργούν εκείνες για τις οποίες ελάμβαναν κοινοτικές ενισχύσεις. Έτσι, στον Δασικό Χάρτη θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ως ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση), ωστόσο οι αγρότες που τις χρησιμοποιούν θα μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για όσο διάστημα λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Όσον αφορά την αλλαγή χρήσης, ο δικαιούχος θα καλείται να καταβάλλει χρηματικό αντάλλαγμα που θα αντιστοιχεί στην απώλεια του δασικού οικοσυστήματος, γεγονός που θα υπολογίζεται με βάση μια εξίσωση με παραμέτρους την αξία του δάσους, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει κλπ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση που θέλει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με παράγοντα του ΥΠΕΝ να εκφράζει την άποψη πως πρέπει να γίνουν προσεκτικές ενέργειες για να μην υπάρχουν αδυναμίες που μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου ενώπιον του ΣτΕ.

Ρύθμιση για τακτοποίηση
Στόχος της ρύθμισης, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν είναι η εξαγορά των εκτάσεων αλλά η «τακτοποίησή» τους για όσο διάστημα επιδοτείται η καλλιέργεια. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει και μια μελέτη για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αποβολή αγροτών από τις εκτάσεις που είχαν καταπατήσει στο παρελθόν για να τις καλλιεργήσουν, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.λ.

Πρόκειται για μελέτη που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» του ΥΠΕΝ, το οποίο μπορεί να θεμελιώσει υπέρτατο δημόσιο συμφέρον για την ανάγκη «τακτοποίησης» των εκχερσωμένων. Οι περισσότερες καταπατημένες εκτάσεις εντοπίστηκαν στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στην Ηλεία, στη Χαλκιδική, στη Μεσσηνία, στην Πιερία, στην Αχαΐα και στη Λακωνία.

Διεκδικήσεις και προθεσμίες
Σε περίπτωση που αγρότης θελήσει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της έκτασης, υπάρχουν διάφοροι δρόμοι να μπορεί να ακολουθήσει, όπως μέσω της κτηματογράφησης ή με άσκηση προσφυγής ενώπιον των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών ή των δικαστηρίων. Πάντως, όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αντίρρηση για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021, η προθεσμία κλείνει στις 15 Ιουλίου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για άλλη μια φορά να υποστηρίζει ότι δεν εξετάζει να δώσει νέα παράταση, δίχως ωστόσο να το αποκλείει κατηγορηματικά.

Θετική εξέλιξη
Στη σημασία της συγκεκριμένης ρύθμισης και στο κέρδος που θα έχουν και οι πολίτες αλλά και το έργο των δασικών χαρτών, εστίασε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ρύθμιση που έρχεται να δημιουργήσει μια κοινωνική ειρήνη μεταξύ των εκτάσεων που έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα και σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο μετατράπηκαν σταδιακά μέχρι το 2007 σε αγροτικές εκτάσεις, όπως εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες του 2007. Αφορά περίπου το 5,5% της έκτασης του Δασαρχείου Πύργου και η νομοθετική αυτή ρύθμιση έρχεται να επιλύσει την αντισυνταγματικότητα της 720/2020 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με τους νόμους 4280/2014 και 4467/2017 ως προς το τμήμα που αφορά εκτάσεις που εκχερσώθηκαν χωρίς καμιά σχετική άδεια της υπηρεσίας και εμφανίζουν το 2007 αγροτική μορφή. Οπότε, με τη ρύθμιση αυτή επιλύεται νομοθετικά και αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορούν με ασφάλεια οι κάτοχοι αυτών των εκτάσεων να τις καλλιεργούν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από την καλλιέργειά τους».

Δεν αποτελεί οριστική λύση
Θετικά σχολίασαν οι αγρότες τη νέα ρύθμιση που επιθυμεί το ΥΠΕΝ να κάνει, τονίζοντας ωστόσο πως δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα και απλά δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις για όσο χρειαστεί. Ειδικότερα επεσήμαναν:

Θανάσης Βομπίρης Πρόεδρος ΟΑΣΗ
«Πρέπει να μπει ένα τέλος»

«Θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των αγροτών που κρατούνται σε ομηρία με τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, τις οποίες καλλιεργούν για χρόνια. Η ρύθμιση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αποτελεί οριστική λύση. Θα πρέπει οι εκτάσεις που οι αγρότες καλλιεργούν για χρόνια να περάσουν στην κυριότητά τους ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις».

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Αγρότης Βροχίτσα
«Να ξεκαθαρίσει οριστικά»

«Η ρύθμιση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει το καθεστώς των εκτάσεων αυτών να ξεκαθαρίσει οριστικά. Με βάση αυτό σκέφτεται το Υπουργείο και έχει δοθεί στη δημοσιότητα στον Δασικό Χάρτη, να συνεχίσουν να εμφανίζονται ως εκχερσωμένη δασική έκταση, ωστόσο οι αγρότες που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές να μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για όσο διάστημα λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Όμως θα πρέπει οι αγρότες να βγουν από την ομηρία αυτή και να λυθεί οριστικά το θέμα και να περάσουν οι εκτάσεις που καλλιεργούν χρόνια οι αγρότες στα χέρια τους».

patrisnews.com

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >