ZACHARONEWS.GR
ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Στην Ηλεία Σταϊκούρας, Αλεξοπούλου, Ταχιάος – «Το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών– Πύργου προχωρά με πάρα πολύ υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό»

Κοινοποίηση

«Η συνολική πρόοδος ενός εμβληματικού οδικού έργου, αυτού της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων, έχει ξεπεράσει πλέον το 30%, ενώ εκτιμούμε ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 50% τον Ιούνιο του 2024 και θα υπερβεί το 75% μέχρι το τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του έργου να επιτυγχάνεται, όπως έχουμε δεσμευτεί, μέσα στο 2025».

Αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του μαζί με τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο στις εγκαταστάσεις του αυτοκινητόδρομου της «Ολυμπίας Οδού», στο Ρίο, όπου ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, όταν είχαμε επισκεφθεί τα εργοτάξια, η πρόοδος κατασκευής υπολειπόταν του 20% και αυτό σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, το έργο προχώρησε με πάρα πολύ υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό».

Σε αυτό το σημείο ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί, με συνέπεια, ένα ακόμη εμβληματικό έργο, με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, αναγκαίο για την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη δυτική Πελοπόννησο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το έργο του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, μαζί με την παράδοση του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία σε λίγες ημέρες, την ολοκλήρωση σημαντικού τμήματος του Ε65 σε λίγους μήνες, και τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στο έτος, συνιστούν συλλογικά ορόσημα επιτυχίας για το 2024», και πρόσθεσε: «Η χώρα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε: «Η νέα εθνική οδός Πατρών-Πύργου είναι ένα έργο που υπερασπίστηκα από την πρώτη στιγμή ως βουλευτής Αχαΐας, αφού θα αλλάξει τον οδικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Πλέον, είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώσουμε ότι η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 30% και μάλιστα σε λιγότερο από έξι μήνες ο ρυθμός υλοποίησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται αυστηρά, μέχρι το 2025 θα έχουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα συμβάλλει τόσο στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας αλλά και στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη ενός έργου πνοής το οποίο γίνεται πράξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας».

Στις δηλώσεις του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, επισήμανε ότι «ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου είναι ένα μεγάλο έργο, υψηλών προδιαγραφών, 74,8 χιλιομέτρων και σχεδιαστική ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα, που θα αναβαθμίσει τις μεταφορές στην περιοχή και θα μετατρέψει έναν δρόμο υψηλής επικινδυνότητας σε μια ασφαλή δίοδο». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «θα μειώσει τον χρόνο ταξιδίου μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και τον χρόνο ταξιδίου από την Αθήνα». «Στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», συνέχισε, «είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του τους πρώτους μήνες του 2025 και, πλήρως, λίγους μήνες αργότερα», συμπληρώνοντας: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι δεν θα παρεκκλίνουμε του χρονοδιαγράμματος και του αρχικού σχεδιασμού και ότι το έργο θα παραδοθεί στον χρόνο και με την ποιότητα που ορίζονται».

Μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Ολυμπίας Οδού» Παναγιώτη Παπανικόλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με την Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον Νίκο Ταχιάο, επισκέφθηκαν εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου στην Αχαΐα και την Ηλεία. Συγκεκριμένα στο νομό μας, βρέθηκαν στα εργοτάξια σε Κουρτέσι και Γεράκι.

N. Κοροβέσης σε Χρ. Σταϊκούρα: «Ανάγκη ολοκλήρωσης και για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Tον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Ταχιάο υποδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης 17-01-2024 στο εργοτάξιο της Πατρών – Πύργου στην Αμαλιάδα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, στο πλαίσιο επίσκεψης – αυτοψίας κλιμακίου του υπουργείου στον υπό κατασκευή νέο αυτοκινητόδρομο.

Ο κ. Κοροβέσης άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Σταϊκούρα να τονίζει πως το έργο «τρέχει» με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ιδιαίτερα, για το τμήμα Γαστούνη  – Πύργος που είναι και το πιο προχωρημένο, αναφέρθηκε πως η ολοκλήρωση του έχει αγγίξει πλέον το 50% ενώ με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες και στα άλλα δυο τμήματα του οδικού άξονα προκειμένου να προσεγγίσουν το παραπάνω ποσοστό.

Ο υπουργός Υποδομών, παράλληλα, υπερτόνισε την αξία της απασχόλησης εργατικών χεριών από την περιοχή στα τρία εργοτάξια αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 800 άτομα.

Απευθυνόμενος στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας και τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως παρά το γεγονός πως φαίνεται πιθανό, ο δρόμος να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2025, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, θα παραμείνει σταθερή σε ό,τι έχει προβλεφθεί, στην παράδοση δηλαδή του αυτοκινητόδρομου εντός του 2025, θέλοντας να είναι πιο ελαστικός σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Σταϊκούρας ακόμα, εκτίμησε ότι το ποσοστό συνολικής ολοκλήρωσης του έργου θα διαμορφωθεί στο 50% μέχρι τον Ιούνιο και θα υπερβεί το 75% στο τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοροβέσης, χαρακτήρισε την κατασκευή της Πατρών – Πύργου ένα «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» για την τοπική κοινωνία και αφού ευχαρίστησε τόσο τον κ. Σταϊκούρα, όσο και συνολικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης και του οδικού άξονα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

Ο υπουργός Υποδομών δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα επίσκεψη, στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο αυτή τη φορά, προκειμένου να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. «Είναι μια από τις προτεραιότητες αλλά για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, πρέπει να βρεθεί και η αναγκαία χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην συζήτηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας.

«Η πρόοδος είναι σημαντική»

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε πως: «Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου όπως είναι το Πάτρα – Πύργος και η πρόοδος είναι σημαντική. Η συνολική πρόοδος υπερβαίνει το 30%. Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο τμήμα, από την Γαστούνη μέχρι τον Πύργο που είναι και το πιο προχωρημένο, η ολοκλήρωση αγγίζει το 50%. Έχουμε θέσει ρεαλιστικούς στόχους και ρεαλιστικοί στόχοι είναι το ποσοστό συνολικής ολοκλήρωσης του έργου να διαμορφωθεί στο 50% μέχρι τον Ιούνιο, να υπερβεί το 75% στο τέλος του έτους και η πλήρης παράδοση του έργου να γίνει το 2025. Αυτό είναι απολύτως εφικτό. Για το συγκεκριμένο τμήμα, η εκτίμηση των ίδιων των εταιρειών είναι ότι η ολοκλήρωση μπορεί να γίνει και πριν τον Μάρτιο του 2025, προς το τέλος του 2024».

«Χαρούμενη ημέρα για την Ηλεία»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης σημείωσε πως «είναι μια χαρούμενη ημέρα για την Ηλεία. Υποδεχτήκαμε τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο. Η πρόοδος στο συγκεκριμένο τμήμα έχει ξεπεράσει το 50%. Πλέον και οι πιο απαισιόδοξοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει έξω στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Είμαστε χαρούμενοι και ευχαριστούμε την κυβέρνηση που κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο της Ηλείας. Συζητήσαμε με τον υπουργό και για τον δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Υλοποιείται η προμέλετη για να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό το έργο και είμαστε αισιόδοξοι πως με την συναίνεση της κυβέρνησης και αυτό το τμήμα της Νότιας Ηλείας, θα γίνει πραγματικότητα».

patrisnews.gr

Related posts

«Ζεσταίνεται» το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας

admin

Πρόγραμμα της Τελετής Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Ζαχάρως.

DIGITAL CITIES IKE

Πύργος: Σύλληψη ατόμου για κλοπή πρατηρίου υγρών καυσίμων και φθορά ξένης ιδιοκτησίας- Στα 4.115 ευρώ η λεία του

admin