Τε. Φεβ 8th, 2023

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

Την προσεχή Τρίτη: 1,4 εκατομμύρια ευρώ πληρώνει ο ΕΛΓΑ στην Ηλεία

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Όπως έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία Α. Νικολακόπουλου με τον Α. Λυκουρέντζο

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές από παγετό και άλλες αιτίες που προκλήθηκαν το 2021

Με 1,4 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ τους παραγωγούς της Ηλείας την προσεχή Τρίτη, όπως έγινε γνωστό στον Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζο. Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές από παγετό και άλλες αιτίες που προκλήθηκαν το 2021 με την προϋπόθεση να υπάρχουν πορίσματα από τον ΕΛΓΑ. Μάλιστα, οι αποζημιώσεις που αφορούν άλλες θα δοθούν σε μία δόση, ενώ σε ότι αφορά τον παγετό θα εξοφληθούν τα ποσά που υπολείπονταν μετά τις προκαταβολές.

Συνολικά ο ΕΛΓΑ θα δώσει αποζημιώσεις ύψους 46,2 εκατομμύρια ευρώ την προσεχή Τρίτη, με την επίσημα ανακοίνωση του Οργανισμού να έχει ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου  του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα. Θ. Λυκουρέντζου, καταβάλλονται την Τρίτη 7η Δεκεμβρίου 2021 46,2 εκατομμύρια ευρώ ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον ‘Παγετό Άνοιξη 2021’, ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο σχεδόν της χώρας, όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021. Η καθυστέρηση της πληρωμής αντί της 3ης Δεκεμβρίου 2021, οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών για  τις αποζημιώσεις του ‘ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021’ έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ 56,3 εκ € .

Η Κυβέρνηση, με δική της νομοθετική πρωτοβουλία, έχει για πρώτη φορά καθορίσει        αφενός να πληρώνονται προκαταβολές στους δικαιούχους παραγωγούς μας και αφετέρου να εξοφληθούν πλήρως οι αποζημιώσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Ο ΕΛΓΑ, χάριν της εμπράκτου στήριξης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου

Μητσοτάκη είναι σε θέση να πληρώνει το σύνολο των αποζημιώσεων αμέσως μετά  την αποστολή των πορισμάτων στην Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού και την επεξεργασία τους από τα Πληροφοριακά Συστήματα.

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να πληρώνει και αυτή τη χρονιά, αντίθετα με ό,τι    συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν , σε μία δόση στο 100 % της αξίας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι για οποιαδήποτε άλλες ζημίες».

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >