Κυ. Νοέ 27th, 2022

zacharonews.gr

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TV

NEWSZACHARO@GMAIL.COM

Σύσκεψη στη Ζαχάρω για «Πύργος-Καλό νερό-Τσακώνα» και προεδρικό διάταγμα Κυπαρισσιακού – «Όλοι μαζί στο Μαξίμου…»

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή θα ζητήσουν οι αιρετοί του πρώτου βαθμού της Ηλείας, προκειμένου να μεταφέρουν το αίτημα των πολιτών της Ηλείας για ολοκλήρωση του δρόμου «Πύργος – Καλό Νερό- Τσακώνα».


Οι περιορισμοί που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα επηρεάζουν και το Κατάκολο
Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στη Ζαχάρω που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλου και στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και οι βουλευτές της Ν.Δ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός. Επίσης συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος.

Όπως είναι γνωστόν για το θέμα αυτό επίκειται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και βουλευτών στις 4 Ιουλίου.

Στη συζήτηση που έγινε κυριάρχησε η πρόταση να τεθεί στη συνάντηση που θα επιδιώξουν να έχουν με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το ζήτημα της διερεύνησης του πόσο εφικτή είναι η εφαρμογή της ανατολικής χάραξης που είναι προς την πλευρά της βουνοκορφής του Λάπιθα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο δρόμος και να αποφευχθούν οι περιορισμοί που τίθενται στον Καϊάφα, λόγω ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Επίσης το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε το Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και αποφάσισαν να ζητήσουν να γίνει μία ειδική περιβαλλοντική μελέτη που θα άρει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας «λανθασμένης μελέτης», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Αλεξανδρόπουλος, στην οποία βασίστηκε το Προεδρικό Διάταγμα, που εκτός όλων των άλλων «φέρνει προβλήματα» και για το λιμάνι του Κατακόλου.

Μιχάλης Κατρίνης, Επικεφαλής κοινοβουλευτικής Ομάδος ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

«Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω υποανάπτυξη»

«Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου της Νότιας Ηλείας δεν είναι κομματική υπόθεση. Αφορά όλον τον νομό, αφορά όλους τους πολίτες. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν έχει όντως τη βούληση και αν έχει σχέδιο να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας μέχρι το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Οι δήμαρχοι, οι βουλευτές του νομού επαναφέρουμε το αίτημα όλων των πολιτών της Ηλείας ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί η οδική σύνδεση. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλον χαμένο χρόνο, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ατυχήματα, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω υπανάπτυξη».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν.Δ. και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

«Στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης η Ηλεία»

«Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη του νομού μας. Ήδη έχουμε δρομολογήσει την έναρξη των εργασιών στο Πάτρα Πύργος. Έχει δρομολογηθεί και πάλι η έναρξη του έργου που αφορά το τρένο. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί η έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου του Επιταλίου για πτήσεις μικρών αεροπλάνων. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο νομός Ηλείας αλλά και η Δυτική Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των υποδομών των μεταφορών. Στις 4 Ιουλίου θα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό υποδο- μών για να συζητήσουμε, να ενημερωθούμε και να μεταφέρουμε και τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας για την ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών Δικτύων Οδικών Μεταφορών της Ηλείας και της Μεσσηνίας και να δούμε εκ νέου τι μπορούμε να κάνουμε για την ολοκλήρωση αυτή, δηλαδή ‘‘Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα’’».

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής Ν.Δ.

«Χαίρομαι που σχεδιάζουμε το επόμενο αναπτυξιακό έργο»

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού στις 4 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσουμε το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του τόπου που αφορά τον δρόμο Πύργου Τσακώνα , για την ολοκλήρωση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού προκειμένου να συνδεθεί με τον Μορέα, σηματοδοτεί πλέον την έναρξη της συζήτησης για να γίνουν όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το επόμενο μετά το Πάτρα-Πύργος σημαντικό έργο του νομού μας. Είναι μία πρώτη συνάντηση έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Χαίρομαι που μετά το Πάτρα Πύργος που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη συζητάμε και σχεδιάζουμε το επόμενο αναπτυξιακό έργο.

Διονύσης Καματιανός-Βουλευτης Συριζα

«Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί»
Είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Ηλεία και ειδικά για την νότια Ηλεία που έχει μεγάλες προοπτικές και ανάπτυξης και προβολής μέσω των έργων υποδομής. Ο Αυτοκινητόδρομος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί. Οι ειδικοί, οι τεχνικοί, αρμόδιοι για τα τεχνικά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μας πουν το πώς πρέπει να γίνει. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ασχοληθεί με σοβαρότητα με το ζήτημα αυτό. Εμείς δηλώνουμε ρητώς ότι θέλουμε να γίνει αυτός ο αυτοκινητόδρομος ώστε να κλείσει ο κύκλος της Πελοποννήσου και να ενωθεί η Ολυμπία Οδός με τον Μορέα. Αυτό θα δώσει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε μία περιοχή που και καλλιεργητικά μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο αλλά θα αναδείξει σημεία τεράστιου ενδιαφέροντος για την χώρα μας όπως είναι το οικοσύστημα του Καϊάφα, ο Επικούρειος Απόλλωνας και άλλα. Άμεσες αποφάσεις και ενέργειες τώρα για αυτό το ζωτικό έργο.

Τάκης Αντωνακόπουλος- Δήμαρχος Πύργου

«Πρέπει να βρεθεί λύση για τον Καϊάφα»
Το έργο δεν είναι έτοιμο για να δημοπρατηθεί αλλά υπάρχουν τμήματα που μπορούν να κατασκευαστούν. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παράκαμψη του Πύργου και άλλα. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την ιστορία είναι ο Καϊάφας. Είναι υπερβολική η προστασία που παρέχει το Π.Δ. σε μια περιοχή που ξεκινάει από το λιμάνι του Κατακόλου που φαίνεται ότι το επηρεάζει Νομίζω ότι είναι καταστροφικό αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και δεν ξέρω αν είναι «ηθελημένη» αδιαφορία του κεντρικού συστήματος της χώρας το οποίο διαχρονικά δείχνει να μην καταλαβαίνει ή να κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Γιάννης Λυμπέρης-Δήμαρχος Ήλιδας

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για θέσουμε το έργο αυτό»
Νομίζω ότι άνοιξε ή ίδια η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό το θέμα Πύργος Καλό Νερό Τσακώνα. Πρέπει να σας πω μόνο ότι το έργο αυτό ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση το οποίο όμως έχασε τις χρηματοδοτήσεις διότι επί προτιμήθηκε ο περιφερειακός της Καλαμάτας το 2013. Τώρα λοιπόν που μπαίνει όπως μπαίνει το θέμα είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε και εμείς το Πύργος Καλό Νερό. Έχουμε τα θέματά μας, έχουμε το προεδρικό διάταγμα. Όλα αυτά προσεκτικά και σοβαρά πρέπει να τα προσεγγίζουμε. Μπορούμε να προτείνουμε την ανατολική χάραξη αν ο προϋπολογισμός του έργου δεν είναι απαγορευτικός. Αυτό το θέμα θέτουμε και εμείς ομόφωνα, αυτοδιοικητικοί και βουλευτές.

Γιώργος Γεωργιόπουλος- Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας

«Θέλουμε να ακουστούν και οι δικές μας απόψεις»
Η απόφαση για αυτό το έργο, τόσο από τους βουλευτές που συμμετείχαν στην σύσκεψη αυτή όσο και από τους Δημάρχους, είναι ότι θέλουν να συναντήσουμε, αν είναι δυνατόν πριν από την συνάντηση που θα γίνει στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό στις 4 Ιουλίου, την κυβέρνηση, προκειμένου να μεταφέρουμε και τις δικές μας απόψεις και για την σπουδαιότητα του έργου αλλά και γιατί πρέπει να ζητήσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης αυτού του έργου καθώς επίσης και χρηματοδότησής του. Έχουμε εκτιμήσει όλοι μαζί αυτό το προεδρικό διάταγμα έχει βασιστεί σε μία παραπλανητική θα έλεγα με τους επιεικέστερους όρους ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Άρα αυτό το οποίο θέλουμε να ζητήσουμε από τον Υπουργό είναι μία ένα ειδική περιβαλλοντική μελέτη που θα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της περιοχής και που θα μπορεί να δώσει προοπτική ανάπτυξης στον Καϊάφα

Σάκης Μπαλιούκος-Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων

«Η βούληση του νομού είναι να γίνει»
Σε ότι αφορά το δρόμο δηλώσαμε την βούληση του νομού ότι θα τον απαιτήσουμε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, στο ίδιο εύρος με τα ίδια χαρακτηριστικά που έχει ο δρόμος από Πάτρα έως και Πύργο. Δεν μπορεί να υποβαθμιστεί ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του. Εμείς ζητήσαμε από τους βουλευτής της ΝΔ να μεταφέρουν ότι αυτή είναι η απαίτηση του νομού μας. Ζητάμε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό προκειμένου να θέσουμε ζητήματα εξυπηρέτησης του έργου, τα οποία είναι σε γνώση της κοινωνίας. Επιπλέον θα ζητήσουμε συνάντηση και με τον υπουργό περιβάλλοντος προκειμένου να τεθεί το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου προκειμένου να γίνει μία ειδική περιβαλλοντική μελέτη ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά.

Κώστας Αλεξανδρόπουλος -Δήμαρχος Ζαχάρως

«Το Π.Δ. έχει βασιστεί σε μελέτη που δεν υπάρχει»
Η ανάγκη για να ολοκληρωθεί ο δρόμος αυτός και να φτάσει μέχρι το λιμάνι της Καλαμάτας είναι πλέον αδήριτη. Οι δρόμοι είναι πράγματι πολιτισμός και ανάπτυξη. Προτείναμε ότι θα πρέπει με ωριμότητα από το Υπουργείο αν είναι απαγορευτικό το κόστος για να κατασκευαστεί ένας δρόμος που θα ενώνει πλέον τον Πύργο με την Καλαμάτα, περνώντας ανατολικότερα από την προηγούμενη χάραξη που πέρναγε μέσα από το οικοσύστημα Καϊάφα. Θα ζητήσουμε συνάντηση για το θέμα αυτό από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να αναπτύξουμε την θέση μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού, όπως συμφωνήσαμε όλοι στην σύσκεψη. Στη μελέτη λοιπόν στην οποία βασίζεται το προεδρικό διάταγμα το δάσος του Καϊάφα που είναι χαλαπίας πεύκας έχει βαπτιστεί ως κουκουναριάς. Το αίτημα μας είναι να γίνει μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη, με έρευνα επί του πεδίου όπου θα καταγράφεται ότι οικοσύστημα υπάρχει στην περιοχή, ώστε πλέον να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση από κανένα για την πανίδα και την χλωρίδα που υπάρχει στην περιοχή. Το ισχύον Προεδρικο Διάταγμα θα δημουργήσει πρόβλημα και στο Κατάκολο αφού υπάρχει και εκεί προστατευόμενη περιοχή. Καταγγέλω επίσης ότι εδώ και έξι εφτά χρόνια ζητάμε να μας δώσουν την ειδική περιβαλλοντική μελέτη βάση της οποίας βγήκε το Π.Δ. και δεν μας την έχουν δώσει διότι δεν υπάρχει και αυτό είναι θλιβερό και αντιδημοκρατικό.

patrisnews.gr

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ >