ZACHARONEWS.GR
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αρχαία Ολυμπία: Τι αναφέρθηκε στη Συνάντηση Εργασίας της διαΝΕΟσις με κυβερνητικό κλιμάκιο και αυτοδιοικητικούς του Νομού για την εφαρμογή της μελέτης “Ηλεία 2030” ανασυγκρότησης της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία

Κοινοποίηση

διαΝΕΟσις: Συνάντηση Εργασίας για την ανασυγκρότηση της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.
Πέμπτη 6 Απριλίου, Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

Σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις με αφορμή την ολοκλήρωση της μελέτης «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» και η οποία ως στόχο είχε την ενημέρωση των Δημάρχων της Π.Ε. Ηλείας αλλά και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την εφαρμογή της μελέτης μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης.

Στο κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Σύμφωνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κα. Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Επίσης, στη συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος και κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά την έναρξη της συνάντησης εναρκτήριους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κος. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κος. Διονύσης Νικολάου.

Ο κ. Γεωργιόπουλος άνοιξε τον κύκλο τον τοποθετήσεων υπογραμμίζοντας «Είναι μια σπουδαία μέρα για την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια ξεκίνησε πριν ακόμα σβήσει η πυρκαγιά, όταν μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας προσπαθήσαμε να πείσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι και η Ολυμπία έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή, ίσως μεγαλύτερη του 2007. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε αυτήν εδώ την αίθουσα πείστηκε ότι η Αρχαία Ολυμπία και η Ηλεία γενικότερα αξίζει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αποκατάστασης. Πρέπει τώρα όλοι μαζί, η Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση, η ΔιαΝΕΟσις, η κοινωνία των πολιτών, οι παραγωγικοί φορείς, να δουλέψουμε για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι ένα στοίχημα στα χέρια όλων μας. Με κοινή προσπάθεια μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Δεν έχουμε κατακτήσει την έννοια της κοινής συνεργασίας τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα είναι η ευκαιρία. Μπορούμε να το κάνουμε με αγώνα, άλλωστε η Ολυμπία είναι ο κοινός τόπος του αγώνα».

Ο κ. Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε «Είναι ένα σημαντικό βήμα που γίνεται σήμερα και δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου. Αξίζουν συγχαρητήρια για τον τρόπο προσέγγισης. Ο τρόπος προσέγγισης της μελέτης για το πώς θα καλύψουμε το κενό του παρουσιάζει η Ηλεία σε όλους τους δείκτες, καταλήγει σε ένα σχέδιο δεκαετίας που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της Ηλείας ετησίως +3% επιπλέον σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Υπάρχει μία πληρέστατη προσέγγιση αλλά για να επιτευχθούν οι οραματικοί αυτοί στόχοι θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση στοχευμένων πόρων μέσα από ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Έτσι θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο».

Ο κος. Τριαντόπουλος δήλωσε «Θέλω να ευχαριστήσω τη διαΝΕΟσις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει για τη στήριξη, αποκατάσταση και ανάπτυξη της περιοχής. Συνεργασία που αναπτύξαμε όλοι μαζί αυτή την περίοδο, προκειμένου να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Μία συνεργασία με κοινό στόχο να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών του 2021, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και, όπου χρειάζεται, να εντοπίζουμε τυχόν προβλήματα και να προωθούμε λύσεις. Είναι, λοιπόν, ένα αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς ενός κυβερνητικού σχεδίου με δυο πυλώνες υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, αυτόν της στήριξης και αποκατάστασης, η δημοσιονομική επίπτωση των σχετικών μέτρων και έργων για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής μετά από φυσικές καταστροφές έχει ήδη ξεπεράσει τα 43 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα – αυτόν της ανάπτυξης, παραδόθηκε η μελέτη για την Ηλεία με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, που εκπονήθηκε από τη διαΝΕΟσις και την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μία μελέτη που αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και προτείνει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη την Ηλεία. Ως εκ τούτου, έχουμε εισέλθει πλέον στη φάση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, την παρακολούθηση του οποίου έχει αναλάβει μία ειδική Υποεπιτροπή, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, λοιπόν, προχωρούμε στα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο και στις κατευθύνσεις που έχουμε διαμορφώσει για την ανάπτυξη της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία».

Τα ευρήματα της μελέτης για την ανασυγκρότησης της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος, Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κος. Γιώργος Πετράκος.

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί ένα σχέδιο ρεαλιστικό, ολιστικό και υλοποιήσιμο ενώ σύντομα θα δημοσιευθεί σε βιβλίο από τη διαΝΕΟσις για να σταλεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους όχι μόνο υπευθύνους χάραξης πολιτικής αλλά και πολίτες. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων της μελέτης αποτελούν προτάσεις φορέων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πολίτων της περιοχής.

Αναφορικά με τη μελέτη διευκρινίστηκαν τα ακόλουθα σημεία:

α) Χρηματοδότηση: Όπως αναφέρεται και στη μελέτη, σε βάθος δεκαετίας, οι πάσης φύσεως Δημόσιοι και Ευρωπαϊκοί πόροι θα ξεπεράσουν τα 100 δις. Εξ αυτών, αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός της Ηλείας που είναι 1,5% στο σύνολο Ελλάδος, η συσσωρευμένη υστέρηση της Ηλείας σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και μια προνομιακή ίσως μεταχείριση που πρέπει να έχει η Αρχ. Ολυμπία λόγω του Οικουμενικού της χαρακτήρα, εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συνολική δεκαετής χρηματοδοτησή του πλάνου μπορεί και πρέπει να ανέλθει στο 1,8 % των συνολικών πόρων, δηλαδή στο ποσόν των 1,8 δις περίπου.
β) Προτεραιοποίηση: Τα αναφερόμενα στο σχέδιο της διαΝΕΟσις έργα και δράσεις σε βάθος δεκαετίας είναι και πολλά και απαραίτητα. Επειδή όμως οι πόροι είναι πάντοτε περιορισμένοι, επιβάλλεται μια ιεράρχηση ανά τριετία και αυτό κάλλιστα μπορεί να επιτευχθεί με πρωτοβουλία των Δήμων και εμπλεκόμενων φορέων. Σαν πρώτο βήμα, θα μπορούσε να είναι η σύνταξη και υποβολή προς αξιολόγηση σχετικού υπομνήματος προς την υποεπιτροπή που έχει ήδη θεσπιστεί με πρωτοβουλία του κ. Χρ. Τριαντόπουλου, αρμόδια και για την εξεύρεση των κατάλληλων προς χρηματοδότηση εργαλείων.
γ) Μηχανισμός εφαρμογής: Το τρίτο κρίσιμο σημείο της μελέτης είναι ο μηχανισμός εφαρμογής. Σύμφωνα με την μελέτη ο μηχανισμός αυτός απλώνεται σε τρία επίπεδα:

Το Πρώτο επίπεδο είναι το Κυβερνητικό, το οποίο ήδη με πρωτοβουλία του κ. Τριαντόπουλου έχει προσδιορισθεί και εκφράζεται από την δημοσιευθείσα απόφαση του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις 13 Φεβρουαρίου 2023, περί «σύστασης και συγκρότησης Υποεπιτροπής για την στοχευμένη υποστήριξη των περιοχών της Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ. Το Δεύτερο επίπεδο είναι το Περιφερειακό όπου με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρωτοβουλίες του κ Περιφερειάρχη υπάρχουν αντίστοιχα εργαλεία υλοποίησης όπως ΟΧΕ, ΒΑΑ κλπ., που κάλλιστα μπορούν να εφαρμοσθούν στοχευμένα, και τρίτο είναι το Τοπικό επίπεδο, το αποτελούμενο δηλαδή από τις δράσεις των Δήμων του Νομού, το οποίο καλύτερα παντός άλλου γνωρίζετε και διαχειρίζεσθε.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα για τη υλοποίησης και εφαρμογή της μελέτης είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα βήματα με βασικό πρωταγωνιστή την τοπική κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κος. Διονύσης Νικολάου κατά την τοποθέτησή του

«α) Η κατάρτιση και η υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων που θα προωθεί την διαδημοτική συνεργασία,
β) Σύσταση Τοπικού Συμβουλίου με συμμετοχή των Δημάρχων για την παρακολούθηση και προώθηση έργων και δράσεων
γ) Η ίδρυση των Αναπτυξιακών Οργανισμών και η λειτουργία τους με πρωτοβουλία και συνεργασία των δημάρχων, καθότι επάνω σε αυτούς στηρίζεται μεγάλο μέρος των έργων και δράσεων που προβλέπει η μελέτη.
δ) Η λειτουργία της Υποεπιτροπής που έχει θεσπίσει ο κ. Τριαντόπουλος με κύριο στόχο την Αξιολόγηση των προτάσεων της μελέτης, τη χρηματοδότηση και την προτεραιοποίηση των στόχων. Και εδώ η συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο».

Κλείνοντας υπογράμμισε ακόμα «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μελέτη που παρουσιάσαμε είναι η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού ανάπτυξης που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός γόνιμου διαλόγου και να δώσει ελπίδα κυρίως στη νέα γενιά. Έχει όλα τα οραματικά στοιχεία που αρμόζουν στην περιοχή, αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, έχει βάθος χρόνου και κοστολογημένες προτάσεις και τέλος φαίνεται ότι έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη».

Related posts

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Ηλείας

admin

Δήμος Ζαχάρως: Ανακοίνωση για καθαρισμό οικοπέδων με υποχρέωση ολοκλήρωσης έως 31/05/2024

admin

Καμία σχέση με την Ολυμπία το περιστατικό γαστρεντερίτιδας μαθητών

admin