ZACHARONEWS.GR
ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Ένα από τα θέματα της ατζέντας ήταν το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό γραφείο, στα Ανάκτορα του Νοτλμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και η Άγκυρα έδωσε εύκολα το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στην περίπτωση της Σουηδίας βάζει εμπόδια ζητώντας να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στις κουρδικές οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές ενδεχομένως για να εξασφαλίσει και κάποια ανταλλάγματα κυρίως σε σχέση με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Στόχος των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ είναι να επιτευχθεί ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έως τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Λιθουανία, στις 11-12 Ιουλίου.

Στη συνάντηση δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων.

Όπως έγινε γνωστό Σουηδία Φινλανδία, και Τουρκία θα έχουν τριμερή συνάντηση στις 12 Ιουνίου, σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι κατανοεί την ενόχληση της Τουρκίας για τις διαμαρτυρίες που γίνονται σε βάρος της, στη Σουηδία, αλλά «από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι είναι στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης».

Για να καταλήξει: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη Σουηδία ισχυρή. Θα κάνει, επίσης, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία, ισχυρότερους. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας».

Ο Στόλτενμπεργκ ήταν ένας από τους πολλούς ξένους αξιωματούχους που έδωσαν το παρών στην ορκωμοσία του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Related posts

Γαλλία: Στα χρώματα της Ουκρανίας θα «ντυθεί» ο Άιφελ την Πέμπτη

admin

Βαρουφάκης για σχέδιο «Δήμητρα»: «Μαύρη προπαγάνδα ότι θα κλείσουμε τις τράπεζες»

admin

Καλάθι του Νοικοκυριού: Μειωμένες οι τιμές των προϊόντων για τη Σαρακοστή

admin