ZACHARONEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣ

Πρώτες ύλες φαρμάκων θα παράγονται για πρώτη φορά στην η Ελλάδα – Η απάντηση στις ελλείψεις

Κοινοποίηση

Νέο ρόλο, αναβαθμισμένο σημαντικά, αναμένεται να διαδραματίζει στο άμεσο μέλλον η χώρα μας στο πανευρωπαϊκό κλάδο Φαρμάκου, με την παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων που σχεδιάζει η φαρμακοβιομηχανία DEMO στη νέα παραγωγική μονάδα της στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Ο χώρος της Υγείας γενικότερα και ειδικότερα του Φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό ανασχεδιασμό, καθώς η πανδημία Covid-19 ανέδειξε παθογένειες και ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Ένα από αυτά, που αφορά στο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων στις χώρες της ΕΕ μπορεί να καταπολεμηθεί με την παραγωγή πρώτων υλών εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Έως τώρα, όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο ποσοστό πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων, εισάγεται από τρίτες χώρες, ιδίως την Κίνα και την Ινδία. Συνήθως, μάλιστα, ο παραγωγός της δραστικής ουσίας στην Ασία είναι ο ίδιος που προμηθεύει τόσο τον παραγωγό του πρωτότυπου όσο και αυτόν του γενόσημου προϊόντος. Ως αποτέλεσμα, η επάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από τις εισαγωγές αυτές – κατ’ επέκταση και τις εκάστοτε διεθνείς και διπλωματικές συνθήκες.

Πλέον, η ΕΕ έχει επαναπροσδιορίσει την πολιτική Υγείας, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων για πρώτη φορά στη χώρα μας

Πράγματι, η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα πρωτοπορεί, με την πολυεπίπεδη επένδυση της DEMO, στο πλαίσιο ενός πλάνου ύψους €356 εκατ. έως το 2027. Το υπό κατασκευή παραγωγικό campus πρώτων υλών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρείας στην Τρίπολη αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς η Τρίπολη αναβαθμίζεται σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων και παράλληλα διασφαλίζεται η επάρκεια Ελλάδας και Ευρώπης σε φάρμακα.

Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνεται παραγωγή δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων σε εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 74.000 τ.μ., όπου θα στεγάζονται τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών, δυναμικότητας 270 τόνων, παράλληλα με τις τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τμχ. Οι μονάδες της Τρίπολης θα μπορούν να καλύπτουν με την παραγωγή τους το 30% της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα. Εκτιμάται δε, ότι από τη συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργηθούν περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας (σε πλήρη λειτουργία).

Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση στην Τρίπολη συμπληρώνεται και ταυτόχρονα αναδεικνύεται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να τροφοδοτεί τη διαδικασία. Πρόκειται, άλλωστε, για το μεγαλύτερο Κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, στο οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη πέντε γενόσημων δραστικών ουσιών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Σε συνολική έκταση 2.400 τ.μ., το Κέντρο στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους, όπου έχουν εγκατασταθεί 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Διαθέτει επίσης 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) που είναι τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν το 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο βρίσκεται Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NPR) που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό NMR σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Στο Κέντρο προβλέπεται επίσης η δημιουργία δύο εργαστηριακών χώρων για την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο είναι επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Η DEMO ABEE απαντά με πράξεις στην ανάγκη ενδοκοινοτικής παραγωγής δραστικών ουσιών, συμβάλλοντας στο να αποκτήσει η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, τις προϋποθέσεις για σταδιακή επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της υγείας, με ταυτόχρονη απεξάρτηση από τρίτες χώρες. Η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Related posts

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο είχε ο διοργανωτής του KAIAFAS BATTLE Γιώργος Χατζής μία ημέρα μετά τη λήξη των αγώνων

admin

Θλίψη για την κοινωνία του Πύργου, αλλά και για τον Κακοβατο Ζαχάρως

admin

10 fastest growing travel destinations in Europe of 2017

admin