ZACHARONEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Πότε θα διεξαχθούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2023 – Η διαδικασία

Κοινοποίηση

Λίγους μήνες μετά τις εθνικές θα διεξαχθούν στη χώρα οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές. Όπως ορίζει το άρθρο 5, οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου, όπως και οι περιφερειακές εκλογές.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των δήμων της χώρας θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και οι επαναληπτικές, σε όποιους δήμους απαιτηθεί, την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1 Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των δήμων, μετά την εφαρμογή κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Σημαντική καινοτομία των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί η θέση σε λειτουργία, για πρώτη φορά, της ηλεκτρονικής εφαρμογής («Πύλη Υποβολής Υποψηφιοτήτων») για τη δήλωση των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση των υποψηφίων και την απλούστευση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

Related posts

ΔΕΥΑΖ : ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΝΕΟΧΩΡΙ – ΘΟΛΟ –  (Τοπική Κοινότητα Ταξιαρχών )

admin

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Ηλεία

admin

As tech companies get richer, is it ‘game over’ for startups?

admin