ZACHARONEWS.GR
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Gaming: 4 + 1 δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά παίζοντας video games

Κοινοποίηση

Τα video games αποτελούν μία ασχολία των παιδιών που συνήθως προκαλεί ανησυχία τους γονείς. Πώς θα ένιωθαν, όμως, εάν γνώριζαν ότι το gaming μπορεί να κομίσει σημαντικές δεξιότητες στους νέους και τις νέες;

Με τον αριθμό των gamers να έχει ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια, πλέον έχουμε περάσει από το στάδιο της κονσόλας και της πλατφόρμας παιχνιδιών, όπως τα PlayStation, Xbox ή Nintendo, στο πεδίο των υπολογιστών και στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Μπορεί ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από μία οθόνη να παραμένει μια πηγή ανησυχίας για τους γονείς, δικαιολογημένη σε ένα βαθμό, όμως το gaming προσφέρει επίσης ορισμένα οφέλη, σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Πώς, λοιπόν, τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες και ποιές είναι αυτές;

Γνωστικές δεξιότητες

Το γεγονός ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν μπροστά από μία οθόνη ώρες ή ακόμη και ημέρες ολόκληρες, εκτός από πηγή ανησυχίας, μπορεί να αποτελέσει και στοιχείο μεγάλης συγκέντρωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιχνίδια συχνά απαιτούν αντιδράσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου και γρήγορη λήψη αποφάσεων, επιτρέποντάς τους να ανιχνεύουν και να αντιδρούν καλύτερα στις αλλαγές στο περιβάλλον τους.

Παράλληλα, το γεγονός ότι πρέπει να θυμούνται εικόνες, χαρακτήρες και μυστικά περάσματα, καθώς και να χρησιμοποιούν χάρτες, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής στη λεπτομέρεια. Παρομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα παιχνίδια, όπως το Minecraft, είναι εξαιρετικά για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Τα παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσει κανείς τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να μάθει πώς να χρησιμοποιεί τη λογική και τη δημιουργικότητα για να βρει τις απαραίτητες λύσεις, που απαιτούνται για να προχωρήσει στα επόμενα επίπεδα.

Αφενός, τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πώς να «σπάνε» τα προβλήματα σε επιμέρους τμήματα και στη συνέχεια να δουλεύουν ένα-ένα τμήμα κάθε φορά. Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα διαχείρισης σύνθετων προβλημάτων.

Δεξιότητες συλλογισμού

Η κατανόηση του τρόπου ανάγνωσης των δεδομένων, του τρόπου λειτουργίας των διαφόρων εργαλείων και του των διαφόρων μετρήσεων είναι πολύτιμες δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Στην κοινωνία των δεδομένων, η δυνατότητα να κατανοούν τον πλούτο των πληροφοριών, να προωθούν ουσιαστικές συνδέσεις, να εφαρμόζουν ορθές κρίσεις και να οικοδομούν πειστικά επιχειρήματα θα βοηθήσει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Η οξυδερκής κριτική σκέψη, άλλωστε, είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα ζωής.

Κοινωνικές δεξιότητες

Με τη μεταφορά των παιχνιδιών στο διαδίκτυο, η αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών έχει αυξηθεί ραγδαία. Οι λειτουργίες συνομιλίας στο παιχνίδι επιτρέπουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, και τα διαπαιδαγωγεί στο πώς να εργάζονται αρμονικά σε μια ομάδα.

Ενώ κάποτε οι κοινωνικές σχέσεις περιορίζονταν στο χώρο του σχολείου, τώρα τα παιδιά μπορούν να συνομιλούν με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στην εκμάθηση νέων γλωσσών ή βοηθώντας τα να εξοικειωθούν με διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.

Αυτογνωσία

Σύμφωνα με το Games for Health Journal, πολλές μελέτες που εξέτασαν τη διάθεση και το άγχος των ανθρώπων, παρατήρησαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, σε σύγκριση με ένα παθητικό διάλειμμα, την πλοήγηση στο διαδίκτυο ή την εκτέλεση μιας δραστηριότητας χαλάρωσης.

Επιπλέον, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να δώσουν μια αίσθηση πληρότητας. Τέλος, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα οφέλη της περάτωσης μιας εργασίας, τη σημασία της οργάνωσης και του προγραμματισμού και πώς η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να τα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και επιτυχίες.

Πέραν όλων των παραπάνω, τα παιδιά πρέπει να παίζουν μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς και οι κηδεμόνες – για παράδειγμα, αν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του και, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, πώς το παιχνίδι επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις του, τον ύπνο, τη χρήση του χρόνου εκτός οθόνης και τη συμπεριφορά του.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  1. Όταν αγοράζετε στο παιδί σας ένα παιχνίδι, ελέγξτε τη αξιολόγηση με βάση την ηλικία.
  2. Αποφύγετε τα βιντεοπαιχνίδια που δίνουν τη δυνατότητα αγορών εντός της εφαρμογής, καθώς αυτά κάνουν κατάχρηση του μάρκετινγκ και επιτρέπουν στους παίκτες να παρακάμπτουν την εκμάθηση δεξιοτήτων που βασίζονται στην πρόοδο του παιχνιδιού, αγοράζοντας απλώς τον δρόμο τους προς πιο προχωρημένα επίπεδα.
  3. Ενώ μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας κάποια ιδιωτικότητα καθώς εξελίσσονται από έφηβοι σε νεαρούς ενήλικες, επιτρέψτε το παιχνίδι μόνο στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να επιβλέπετε τη συμπεριφορά τους. Θυμηθείτε, ωστόσο, να μην τα ελέγχετε επίμονα. Αντίθετα, στοχεύστε στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και επιτρέψτε στον εαυτό σας να μαθαίνει ή και να παίζει τα ίδια παιχνίδια.
  4. Συμφωνήστε εκ των προτέρων σχετικά με τις ώρες και τη διάρκεια του παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν πώς να προγραμματίζουν το χρόνο τους όπως εκείνα θέλουν. Και επειδή τα παιχνίδια είναι επίσης κοινωνικές δραστηριότητες, θα μπορέσουν να τα πούνε με τους φίλους τους.
  5. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις παιχνιδιών όταν δεν είναι ώρα για παιχνίδι και ρυθμίστε γονικούς ελέγχους σε κονσόλες όπως το PlayStation, το Xbox ή το Nintendo Switch, καθώς και στα τηλέφωνα των παιδιών σας.
  6. Μιλήστε τους για το πώς να παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο, τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τα είδη απάτης που μπορεί να συναντήσουν και ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντούν στο διαδίκτυο τόσο καλοπροαίρετοι όσο φαίνονται.

Τα παιχνίδια δεν είναι μόνο για τα παιδιά

Τα οφέλη των παιχνιδιών δεν ισχύουν μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Μεταξύ άλλων, πέρα από τη διασκέδαση, τα βιντεοπαιχνίδια δράσης για σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να βελτιώσουν τη χωρική όραση και την οπτική προσοχή σε ορισμένους ενήλικες με προβλήματα όρασης, ενώ μερικοί γιατροί παίζουν games ακόμη και πριν από χειρουργικές επεμβάσεις για να βελτιώσουν τις τεχνικές τους.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Related posts

Twitter: Αλλάζει πολιτική – Οι χρήστες θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση για αναστολή λογαριασμού

admin

Βραδιά Νεολαίας για τον Ανδρέα Νικολακόπουλο στην Αμαλιάδα

admin

Όλοι μαζί πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς

admin