ZACHARONEWS.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ξεκινά η αντιπυρική δίνοντας βάρος στην πρόληψη – Συνέντευξη τύπου του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας

Κοινοποίηση

Η αυξημένη ετοιμότητα και η σωστή προετοιμασία όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Ηλείας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2023 που ξεκινά την 1η Μαΐου, με συνεχείς περιπολίες και επιτήρηση περιοχών που έχουν απασχολήσει και παρουσιάζουν επικινδυνότητα, είναι τα μέτρα που λαμβάνει το Πυροσβεστικό Σώμα, έχοντας στη διάθεσή του από φέτος και την ομάδα των Drone’s, που θα κάνουν περιπολίες, σε ανύποπτο χρόνο καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
Παράλληλα, η νέα Πυροσβεστική Διάταξη, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας, Αρχιπύραρχος, Βασίλειος Σολδάτος, «λύνει» τα χέρια στους κατά τόπους δήμους, οι οποίοι θα μπορούν μετά από αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, να προχωρούν σε καθαρισμούς οικοπέδων ακόμα κι αν ο ελεγκτικός μηχανισμός αδυνατεί να εντοπίσει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Σε εκείνο που έριξε το βάρος ο κ. Σολδάτος, αναφερόμενος στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, είναι η πρόληψη μιας πυρκαγιάς, καθώς όπως επεσήμανε, αυτό που θα βοηθήσει στην αποφυγή εξάπλωσης είναι η έγκαιρη παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων στο πεδίο. Μάλιστα προς τούτο, ζήτησε και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών ώστε να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα σε οικισμούς, είτε σε αγροτοδασικές εκτάσεις και αποδεδειγμένα μπορεί να καθίστανται επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς.

ADVERTISEMENT

«Έχει εκδοθεί η νέα Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 την οποία έχω αποστείλει και στους Δήμους με την παράκληση να παραδοθεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και εκεί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να την αναρτήσουν και να ενημερώσουν ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς πρέπει να κάνουν», τόνισε ο κ. Σολδάτος.

«Είναι υποχρέωσή μας», συνέχισε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας, «να καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας, ειδικά αν βρίσκονται μέσα στον οικισμό τα οποία πέραν από την υγιεινή του χώρου αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από την οποία μπορεί να κινδυνέψει και το σπίτι μας κι εμείς και ο γείτονας».

Εγκαθίσταται ομάδα ΕΜΟΔΕ
Εκείνο που ανακοίνωσε χθες ο Αρχιπύραρχος, είναι ότι το ειδικό Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Εμπρησμού σε συνεργασία με τα Ανακριτικά Τμήματα της Πάτρας και της Ηλείας (Πύργου) έχουν ήδη επισκεφθεί και ελέγχουν περιοχές που έχουν απασχολήσει ώστε να αποτραπούν ενάρξεις πυρκαγιών. Πέραν αυτών η Ηλεία πρόκειται να ενισχυθεί και με άτομα της ομάδας ΕΜΟΔΕ η οποία έχει συσταθεί από την περσινή χρονιά και φέτος, ύστερα από την θετική ανταπόκριση και του Συντονιστή Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγου, Νικόλαου Ρουμελιώτη, η ΕΜΟΔΕ θα βρίσκεται στην Ηλεία και αναμένεται να εγκατασταθεί στην Υπηρεσία των Λεχαινών ή του Πύργου.

«Υπάρχει ομάδα ΕΜΟΔΕ που έχει ξεκινήσει από πέρυσι και θα μας ενισχύει εδώ. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων τον κ. Νικόλαο Ρουμελιώτη, οπότε θα έχουμε μια ομάδα εδώ, είτε στα Λεχαινά είτε στον Πύργο, για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση ώστε να μπορούμε αν έχουμε έναρξη πυρκαγιάς να την προλάβουμε. Γιατί εμάς ο εχθρός μας είναι ο χρόνος. Όσο πιο άμεσα πάμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε», τόνισε ο κ. Σολδάτος.

Οι αλλαγές στους καθαρισμούς
Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις των πολιτών ο κ. Σολδάτος, επεσήμανε και τις διαφορές που προβλέπει η φετινή Πυροσβεστική Διάταξη όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Μέχρι σήμερα υπήρχε η δυσκολία όταν υπήρχαν περιφραγμένα οικόπεδα ή οικόπεδα που δεν βρίσκαμε τους ιδιοκτήτες να μην μπορεί να επέμβει το συνεργείο. Τώρα δίδεται η δυνατότητα και μετά από αυτοψία δική μας ό,τι είναι επικίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς να προβαίνει ο δήμος αυτόματα σε καθαρισμό χωρίς να επιβάλει το διοικητικό πρόστιμο. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα όταν έχουμε αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας και έχουμε εντοπίσει κάποια οικόπεδα σε οικισμούς που είναι επικίνδυνα λόγω της θέσεώς τους μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τον δήμο και ο δήμος να καθαρίζει αυτά τα οικόπεδα».

Σε απόλυτη ετοιμότητα
Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την νέα αντιπυρική περίοδο και με βάση αρχικά την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και ύστερα την έγκαιρη καταστολή της, ο κ. Σολδάτος, ενημέρωσε πως φέτος, θα υπάρχει «διασπορά πυροσβεστικών οχημάτων σε περιοχές και επάνδρωση όλων των πυροφυλακίων της Ηλείας» ενώ και οι εναέριες δυνάμεις σε Ανδραβίδα και τώρα τα Drone’s που εδρεύουν στην Πάτρα, θα παρέχουν σημαντική συμβολή στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.

Έτσι και τη φετινή χρονιά θα εγκατασταθούν στον Νομό Ηλείας, στο Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας το ελικόπτερο γνωστό ως Αφροδίτη Ανδραβίδας, τα αεροσκάφη Canadair καθώς και τα νέα αεροσκάφη Air Tractor που επιχειρούσαν και πέρυσι. Όσο για τα Drone’s ο κ. Σολδάτος, σχολίασε ότι: «Με εντολή του Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχου, Χριστόφορου Μπόκα, θα κάνουν συνεχείς επιτηρήσεις στον Νομό μας σε απρόβλεπτες μέρες και ώρες και ιδίως σε περιοχές που μας έχουν απασχολήσει».

Ολοκληρώνονται και τα ΣΤΟ
Τέλος ο κ. Σολδάτος, διαβεβαίωσε ότι μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συγκλήσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων της Ηλείας, ώστε να υπάρξει συντονισμός και σωστός σχεδιασμός της αντιπυρικής. Να σημειωθεί ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου Πύργου ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υλοποιηθούν Συντονιστικά στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

«Θα ήθελα την ευαισθητοποίηση των πολιτών όταν βλέπουν καπνό ειδικά από 1η Μαΐου που απαγορεύεται κάθε άναμμα φωτιάς, παράκληση να μας παίρνουν τηλέφωνο στο 199 και αν δεν έχουν σήμα στο κινητό τους μπορούν να χρησιμοποιούν και τον αριθμό 112. Εμείς μόλις ενημερωθούμε στέλνουμε οχήματα και θα υπάρχουν ήδη οχήματα που θα έχουν κάνει διασπορά ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας σε όλο τον Νομό Ηλείας για την καλύτερη θωράκιση», κατέληξε ο κ. Σολδάτος.

Related posts

Δολοφονία εγκύου στη Θεσσαλονίκη: Ο σύντροφος της επιμένει στην αθωότητα του

admin

Μπέλτσος Διονύσιος : Ευχαριστήριο για την άμεση ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Δ.Ε.Κ.Α.

admin

Άνοιξε η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας!

admin