ZACHARONEWS.GR
ΕΛΛΑΔΑ

Το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που οδήγησε στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη

Κοινοποίηση

Ανθρώπινο λάθος δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την άνευ προηγουμένου τραγωδία που συνέβη με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 36 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Η σύγκρουση των δύο τρένων έγινε πριν από τα μεσάνυχτα χθες, όταν τα δύο τρένα, η επιβατική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και η εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση την Αθήνα βρέθηκαν να κινούνται -με αντίθετη κατεύθυνση- στις ίδιες ράγες. Η σύγκρουση ήταν μετωπική και σφοδρή, με πάνω από 100 χλμ. την ώρα.

Μετά το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προσήχθησαν ο σταθμάρχης βάρδιας της Λάρισας και ο κλειδούχος. Αρχικά ο σταθμάρχης προσήχθη στο ΑΤ Τεμπών αλλά εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην διεύθυνση Τροχαίας της Λάρισας η οποία και ανέλαβε την έρευνα. Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε συνελήφθη, ενώ αυτή την ώρα δίνει ανομωτί γραπτή κατάθεση στον εισαγγελέα.

Οπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επιβατική αμαξοστοιχία -κάτω από συνθήκες που ερευνώνονται- βρέθηκε λανθασμένα στο ρεύμα καθόδου από το οποίο κατέβαινε η εμπορική αμαξοστοιχία, χωρίς ουδείς να το αντιληφθεί, ούτε ο σταθμάρχης ούτε οι μηχανοδηγοί με αποτέλεσμα τη φονική σύγκρουση.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, το λάθος του σταθμάρχη
Ο συλληφθείς σταθμάρχης, 55 ετών, είχε αναλάβει υπηρεσία στην εν λόγω θέση μόλις πριν από 40 ημέρες, αφού είχε προηγηθεί εκπαίδευση ενός έτους.

Ο ΟΣΕ έχει ζητήσει και αναμένει απομαγνητοφώνηση της πιθανής συνομιλίας μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών.

Ο Αναστάσιος Δέδες, πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι για άγνωστους λόγους δεν λειτουργούσε και η φωτοσήμανση, τα φανάρια που θα μπορούσαν να ενημερώσουν τον μηχανοδηγό ότι υπάρχει κίνδυνος στη γραμμή αυτή.

Πηγή: iefimerida.gr –

Related posts

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ – Πρόσκληση για τις εκδηλώσεις των Θεοφανίων στο Κατάκολο

admin

Αναβάλλεται η δενδροφύτευση στην Αρχαία Ολυμπία

admin

Ξεκινά το παγκοσμίου φήμης Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι στην Ζαχάρω

admin